Goldman fimpar affärer efter flera fiaskon

Börs Efter flera tuffa smällar väljer nu prestigebanken Goldman Sachs att överge fem av sin sex handelsstrategier för 2016.

Endast sex veckor in på det nya året har investmentbanken Goldman Sachs kontaktat sina kunder och meddelar att den skrotar fem av de sex handelsstrategier som man trodde mest på inför 2016. Det rapporterar Bloomberg News.

Mycket har gått fel i början på året. Satsningar på den amerikanska dollarn mot en korg av euro och yen har gått åt fel håll och stängs ner efter en uppskattad förlust på 5 procent.

Goldman Sachs trodde på italienska statsobligationer och kortade den tyska motsvarigheten, vilket genererat en förlust på en halv procent och även den positionen väljer banken nu att stänga ner.

Andra strategier som inte gått Goldmans väg och därför stängs ner är: Att var lång amerikanska banker mot Standard & Poors 500-index, en satsning på tio års inflationsinvestering och slutligen en valutainvestering där man trodde på en förstärkning av den mexikanska peson och ryska rubel mot sydafrikanska rand och chilenska peso. Den senare stängdes den 21 januari med en uppskattad förlust på 6,6 procent.

Bankens enda återstående handelsstrategi är en satsning på en korg av 48 icke-råvaruexportföretag mot en kort position bestående av en korg av 50 banker på tillväxtmarknaden. Den strategin uppskattas ha gått upp 4,5 procent sedan slutet på november.

Goldman tros stänga handelsstrategierna på grund av den ökade volatiliteten med flykt till säkra tillgångar och farhågor om att den senaste tidens nedgång i den globala tillväxten kan få världen att sjunka in i en recession.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -