Fed är på tårna

Konjunktur Federal Reserve räknar fortfarande med att höja styrräntan gradvis, men fortsatt marknadsturbulens kan minska sannolikheten för att höjningarna kommer i den takt som antytts tidigare.

Det sade Fed-chefen Janet Yellen inför representanthusets finansutskott på onsdagen, enligt Bloomberg News.

"Finansiella förhållanden i USA har den senaste tiden blivit mindre stödjande för tillväxten. Denna utveckling om den visar sig bli ihållande kan tynga utsikterna för den ekonomiska aktiviteten och för arbetsmarknaden", sade hon.

Fed-chefen sade att osäkerhet över Kinas ekonomiska utsikter om växelkurspolicy har förstärkt oron för utsikterna för den globala tillväxten, vilket har bidragit till den senaste tidens fall i priserna på olja och andra råvaror.

Janet Yellen sade inget specifikt om marsmötet men påpekade att penningpolitiken inte alls ligger på någon förutbestämd bana.

Hon noterade att fortsatt sysselsättningstillväxt och högre löneökningar bör stödja realinkomsterna och därmed också hushållens konsumtion. Den globala ekonomiska tillväxten bör också ta fart med tiden med stöd av ackommoderande penningpolitik utomlands.

Fed-chefen noterade att vissa enkäter om inflationsförväntningarna ligger på den låga sidan och att marknadsbaserade inflationsförväntningar är historiskt låga. Hon ser dock tekniska skäl till nedgången i de marknadsbaserade förväntningarna, och förändrade risk- och likviditetspremier.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -