Bra tid för blankare – men rekylen kommer

Heta listan Det finns få glädjeämnen för den som söker aktier i stigande trend men vår blankningsposition i storbolagsindex har varit ett plåster på såren.

Veckan rivstartade med en nattsvart måndag och ett börsfall i Stockholm av episka proportioner. Vår blankning av storbolagsindex (OMXS30) har utvecklats väl och i nuläget finns ingen anledning att lämna positionen. I skrivande stund har affärsförslaget avkastat 6,3 procent. Vi nöjer oss med att sätta en stop loss vid 1 360-nivån på index.

Aktier på Heta Listan Stop loss Trigger Målkurs Avk %
OMXS30 1360,00 1388,00   6,3
         
Avslutade positoner Trigger Säljkurs Målkurs Avk %
Elanders 72,50 70,50 81,00 2,9
Hexatronic 17,50 17,00 19,00 -2,9

 

Kanske kan vi få se en rekyl värdig namnet snart, då Stockholmsbörsen varit rejält översåld. Men björnmarknaden blir samtidigt allt djupare och som dominobrickor faller även trendstarka aktier allt lägre.

Ett exempel på det är spelbolagsaktierna vars tilltagna värderingar verkar spricka i en mer skärrad världsbild. Ytterligare ett tecken på att vi inte sett slutet av den här nedgången är den stora oro som blossat upp på nytt kring skicket på de europiska bankerna.

Om vi skulle få en uppstuds som varar längre än en förmiddag blir vår ambition att försöka tajma ytterligare en blankning utöver positionen i OMXS30. Men mycket roligare vore att våga presentera en kandidat på långsidan om det blir möjligt. Och förutsättningarna svänger snabbt.

Tyvärr lämpar sig vår modell dåligt för att fånga kortare uppstudsar. Vi vill kliva på aktier i stigande trend och publiceringsfrevensen är för låg för att hinna in och ur uppstudsarna som de ser ut i dagsläget.

Vi har sökt med ljus och lykta efter köpvärda aktier som passar in på våra kriterier men det sura börsklimatet har gjort den jakten fruktlös. Inför veckans publicering har sökningen passerat genom tre nordiska marknader och ytterligare 200 amerikanska värdepapper utan större lycka.

För varje dag som björnmarknaden fortgår tar vi oss ett steg närmare nästa stigande tjurmarknad – och en potentiell bottenkänning.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -