Svensk tillväxt sticker ut

Konjunktur Den starka svenska tillväxten står ut i Europa – men delvis till priset av ökade obalanser i ekonomin.

Det sade SEB:s prognoschef Håkan Frisén vid en pressträff på tisdagen där han presenterade bankens nya konjunkturprognos.

"Det finns dåliga drivkrafter till den höga tillväxten, men även bra, som att industrin går bättre. Vi ser inte att obalanserna ska knäcka konjunkturen under de kommande två åren, men det är risker som ligger kvar", sade han.

De största drivkrafterna till en väntad svensk tillväxt på 3,7 procent i år och 2,8 procent 2017 är bostadsinvesteringar och hushållens konsumtion, som delvis stimuleras av stigande efterfrågan till följd av den ökade flyktinginvandringen.

Håkan Frisén sade att de två stora riskerna för svensk ekonomi är en krasch på bostadsmarknaden och politisk förlamning.

SEB tror inte att bostadspriserna spontant vänder ned utan att de ökar med 5 procent i år för att sedan plana ut nästa år, med amorteringskrav och högre räntor. För att priserna ska sjunka krävs antingen att det vidtas nya politiska åtgärder eller att det sker en större avmattning i ekonomin.

Vad gäller det politiska läget ser SEB en stor risk för regeringsombildning eller extraval det närmaste året, men det är inte deras huvudprognos.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -