På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

"Oljekonkurser kan markera botten"

Råvaror En våg av konkurser väntas bland amerikanska gas- och oljeföretag enligt IHS, ett konsultföretag inom energisektorn. Det kan bli starten på en återhämtning.

Redan har 60 producenter lämnat in konkursansökan men Bob Fryklund, chefsanalytiker på IHS, räknar med att omkring 150 av de gas- och oljeföretag som energikonsulten följer kan gå omkull som en följd av den senaste tidens prisfall på olja och gas. Det skriver Bloombergs.

Om hans scenario med omfattande utslagning blir verklighet så tror han att det kan leda till fler sammanslagningar i branschen.

Hittills har många tänkta affärer gått i stå på grund av köparnas och säljarnas olika uppfattningar om korrekt pris. Ett ökat antal konkurser skulle signalera att energipriserna har nått botten och bereda väg för sådana affärer.

Enligt IHS finns det för närvarande tillgångar i olja och gas värda 230 miljarder dollar som ligger på säljlistan.

"Ingen köper eftersom förväntningarna inte matchar varandra… Vi måste stänga det gapet, och det sätt som det kommer att ske på är att konkurserna blir ett faktum", säger han i en intervju med Bloombergs.

Det kraftiga fallet i oljepriset har bidragit till en kraftigt högre effektivitet i industrin. Enligt IHS har produktionskostnaden fallit med 35 procent på ett fat olja i Nordamerika och med 20 procent på global basis.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -