Moberg Pharma är tillväxt till rimlig risk

Aktieanalys Moberg Pharma växlar upp tempot och tar in 300 miljoner i ett obligationslån för att finansiera vidare expansion. Den finansiella risken ökar – men så gör även möjligheterna.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 6 den 8 februari. Läs mer om Börsveckan.

Moberg Pharma är ett tillväxtbolag. Sedan 2012 har bolaget haft en årlig, genomsnittlig omsättningstillväxt på 37 procent (givet att prognoserna för 2015 infrias) och rörelseresultatet har trefaldigats under samma period. Bakom den höga tillväxten ligger dels framgångar med egna preparat och dels en hel del förvärv.

De egna preparaten utgör ryggraden i verksamheten med framför allt Nalox/Kerasal Nail som utgör 58 procent av omsättningen. Tillväxten var 48 procent för dessa preparat under årets första nio månader men under tredje kvartalet isolerat sjönk tillväxttakten till drygt 10 procent.

Ett kvartal är bara ett kvartal, men det är likväl ett tecken på att bolaget nu har såpass stora marknadsandelar att det blir allt svårare att upprätthålla tillväxttakten. I det perspektivet faller det sig naturligt att expandera genom förvärv. Då kan man bibehålla en hög tillväxttakt men framför allt utnyttja de skalfördelar som finns inte minst i distributionsledet.

Genom att sälja fler produkter i samma försäljningskanaler ökar effektiviteten markant, något som redan kan ses i lönsamheten som ökat rejält. Tredje kvartalet 2015 var rörelsemarginalen före avskrivningar 17 procent vilket kan jämföras med 13 procent motsvarande period 2014.

Moberg Pharma har tidigare tagit in kapital för att finansiera expansion. I maj 2014 en riktad nyemission om 60 Mkr i samma syfte som den nu emitterade obligationslånet. Ett frågetecken för mig är huruvida den snabba expansionstakten ökar risken eller ej. Med expansion baserad på organisk tillväxt är risken oftast lägre men det går å andra sidan långsammare.

Förvärv är riskabelt och det kan ta tid att integrera dessa i befintlig verksamhet. Dock så är karaktären av de förvärv som hittills genomförd mer av produktförvärv vilket är enklare och med lägre risk. Sammantaget så talar historiken för att Moberg Pharmas expansionsplaner har goda chanser att bli framgångsrika. Därmed är vi också positivt inställda till det obligationslån om 300 Mkr på fem år som aviserats

Det kommer att kosta en del (stibor + 6 procentenheter), men å andra sidan blir det ingen utspädning för aktieägarna. Före emissionslånet hade bolaget räntebärande skulder på 6,7 Mkr. Kassaflödet för 2015 blir i årstakt knappt 40 Mkr (28,3 Mkr under årets första nio månader) så räntetäckningsgraden i lånet är god.

De stora investeringarna kommer att kortsiktigt pressa lönsamheten men avkastningen på sikt ser ut att kunna bli god. Till en aktiekurs på 59 kronor är p/e-talet knappt 22 räknat på innevarande års förväntade vinst.

Det är högt, men rimligt givet den höga tillväxten. Vårt tidigare köpråd upprepas.         

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -