Lättnad i SHB

Börs SHB:s siffror för det fjärde kvartalet var i linje med förväntningarna, justerat för den större avsättningen än väntat till Oktogonen. Tillsammans med beskedet om extrautdelning bidrar det till lättnad.

Det framkommer i analytikerkommentarer som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av efter tisdagens bokslut.

Nomura, Credit Suisse och Morgan Stanley pekar samtliga på att avsättningen till personalstiftelsen Oktogonen var större än väntat och låg bakom att kostnaderna blev högre än snittprognosen i det fjärde kvartalet. Det medförde i sin tur att kvartalets resultat blev lägre än konsensus.

Morgan Stanley anser att beskeden kring resultat och extrautdelning ska innebära en lättnad.

"SHB:s resultat var 3 procent under konsensus men berodde främst på en ojämn fördelning av kostnader för Oktogonen mellan det tredje och fjärde kvartalet snarare än någonting annat. Således var det underliggande resultatet i linje med förväntningarna", skriver Morgan Stanley.

Att Michael Wolf överraskande fick lämna vd-posten på sektorskollegan Swedbank kan kortsiktigt vara något som gynnar SHB:s aktiekurs, resonerar Nomura.

Kring räntenettot noteras det i flertalet analyser att lägre avgifter till insättningsgarantier drog upp denna post. Credit Suisse skriver att den underliggande utvecklingen för räntenettot således inte var entydigt positiv.

"Spreaden på befintliga svenska bolån föll en baspunkt från det tredje kvartalet till 103 punkter, första gången med nedgång på över ett år", skriver Credit Suisse.

Credit Suisse lyfter samtidigt fram att beskedet om en extrautdelning var en överraskning i och med att Handelsbanken inte ligger över sitt kapitalmål, med en buffert om 1-3 procent, utan nu bara ligger i övre delen av spannet.

Historiskt sett har Handelsbanken inte genomfört extrautdelningar utan att ligga över spannet, enligt Credit Suisse som pekar på att extrautdelningen ska stödja aktiekursen kortsiktigt. Däremot finns risken för nedjusterade konensusestimat rörande vinst per aktie på omkring 2-3 procent i spåren av ökade kostnadsantaganden, tror Credit Suisse.

Credit Suisse noterar bland annat att Handelsbanken framhåller en risk för ökade pensionskostnader på omkring 225 miljoner kronor under innevarande år.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -