Deutsche Bank försöker lugna

Bank Deutsche Bank situation är "bergsäker" med en stark position gällande både kapital och risk.

Vd John Cryan skriver i ett meddelande till bankens anställda på tisdagen att ytterligare besked kring bankens kostnadsarbete kan komma under de närmaste veckorna.

Han skriver även att syftet med måndagens meddelande till marknaden, om att banken kan betala på sina obligationer, var för att minska oron på finansmarknaderna i denna fråga.

Banken har även tagit höjd för legala kostnader i sin finansiella plan, står det vidare. Han uppmanar de anställda att säga till kunderna att Deutsche Banks situation är bergsäker med en stark position såväl gällande kapital som risk.

Banken kommer att satsa på rekrytering av personal inom aktiemarknadsdelen, såväl inom mäkleri som på analyssidan. Dessutom letar banken efter erfaren personal inom företags- och investmentbanking för att Deutsche Bank ska utveckla sin position på dessa fronter, enligt vd:n brev.

På måndagskvällen meddelade banken att den har betalningskapacitet på omkring 1 miljard euro. Det täcker mer än väl betalningar på 350 miljoner euro som krävs på CoCo-obligationer med förfall i april 2016.

Deutsche Banks aktie backade 9,5 procent i Frankfurt på måndagen och har fortsatt ned med 4 procent på tisdagen.Sedan årsskiftet räknas ndgången till 42 procent..  

CDS-kontrakt för Deutsche Bank, försäkringar mot betalningsinställelse, steg under måndagen till den högsta nivån sedan juli 2012. Stegringen upp klart över 200 baspunkter, kan jämföras med en nivå en bit över 100 punkter för omkring en vecka sedan. För Commerzbank var motsvarande uppgång till omkring 160 från runt 100 baspunkter.

Oron kring om Deutsche Bank ska klara av att betala på CoCo-obligationer har främst rört papper med förfall under 2017.

Banken tror sig ha en betalningskapacitet på 4,3 miljarder euro under 2017, men det beror på innevarande års utveckling inom bankrörelsen.

"Skalan på utförsäljningen av obligationer utfärdade av Deutsche Bank, CDS:er och aktier sedan årsskiftet har varit extrem. Det är omöjligt att förutspå med säkerhet, så det kommer att fortsätta hänga ett frågetecken över om banken klarar av att betala på kupongerna under 2017", anser Simon Adamson, analytiker på CreditSights, enligt Bloomberg News.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -