På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Massiv oro i spelbolagen

Börs De senaste årens succébransch, spelbolagen, möts plötsligt av en massiv oro på börsen. Från en svag start på året har nu säljtrycket ökat markant efter förra veckans rapport från Betsson.

Fredagens rapport från Betsson visade att spelbolagets intäkter steg med 28 procent i fjolårets sista kvartal. Justerat för en engångskostnad var det underliggande rörelseresultatet ungefär som väntat.

Men den föreslagna kapitalutskiftningen till ägarna var inte i nivå med vad analytikerna hade hoppats på och ledningen flaggade för att det första kvartalet har inletts svagare än snittet för det rapporterade kvartalet.

Effekten av en rapport som i stort sett var i linje med förväntningarna men med svagare utsikter tryckte ned aktien 9 procent på fredagen och ytterligare nära 5 procent på måndagen. Därtill bidrog den tyska skatteinbetalningen till en tveksamhet, eftersom den inte automatiskt innebär att bolaget får en licens.

Sedan årets början har nu Betssons aktie rasat 27 procent.

Det har en längre tid talats om en överetablering, stigande marknadsföringskostnader och lönsamhetspress från fler omreglerade marknader. Oron fick förnyad fart efter Betssons bokslut och på måndagen spred sig oron till fler spelaktier.

Den andra giganten på brädet, Unibet, backade 4,4 procent och ligger nu på -22 procent sedan årets början.

Cherry tappade 4,9 procent på måndagen och ligger back 15 procent hittills i år medan Mr Green backade 6,2 procent på måndagen och handlas nu 26 procent under fjolårets sista betalkurs.

Även leverantörer av spel har fått sig en släng av sleven. Fjolårets succéintroduktion Evolution Gaming rasade nära 14 procent på måndagen medan Netent backade drygt 5 procent. Netent har sedan kurstoppen i början av december fallit 31.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -