Fyndlägen i räntebevis

Fondanalys För den riktigt riskvillige har Placera vaskat fram två räntebevis som kan ge bra avkastning om råvarupriserna vänder upp. Och en som kan bli bra om lånebubblan spricker.

Placera har hittat tre fasträntebevis med potential, en investment grade och två med högre risk. Fasträntebevis innebär att vi har fast ränta under hela löptiden så att vi vet vad vi får för utdelning varje kvartal. Det är värt att notera alla belopp är i svenska kronor och påverkas inte av värdeförändringar i olika valutor.

Fasträntebeviset med lägst risk är norska storbolaget Statoil som har en AA-, den näst högsta kreditratingen ett bolag kan få. Tror man att Statoil klarar sig igenom en period med lågt oljepris utan att det blir en kredithändelse som påverkar utdelningar och återbetalningen av det nominella beloppet så är det intressant lågriskinvestering.

Den rating som Statoil har indikerar en låg sannolikhet att bolaget ska drabbas av en kredithändelse. Med tanke på att norska staten är huvudägare i Statoil måste risken betraktas som låg. Vi har ju även Nordeas kreditrisk att ta hänsyn till, och den är liksom Statoils AA- för den långa upplåningen.

I dag kostar det 10 000 kronor att köpa Statoil. Vid löptidens slut 20 januari 2021 får du tillbaka 10 000 kronor, alltså ingen kursvinst. Utöver det får du 1,5 procent per år i fast årlig ränta (räntan beräknas på det nominella beloppet om 10 000 kronor) efter Nordeas årliga administrativa avgift. I dagens lågräntemiljö med negativa räntor får anses som okej.

Totalt får investeraren en avkastning på 7,5 procent under 5 år. Utdelningarna under perioden summeras till totalt 750 kronor och nominellt 10 000 kronor får man tillbaka vid periodens utgång.

Om oljepriset vänder upp under löptiden – samtidigt som marknadsräntorna förblir låga – kan man räkna med att värdet på räntebeviset stiger och vice versa.

Ett fasträntebevis med högre risk och således högre avkastning är det svenska inkasso- och kredithanteringsbolag Lindorff. Ratingen är lägre än för Statoil, BB, vilket gör att bolaget räknas in i segmentet high yields. Fasträntebeviset löper fram till 20 januari 2021.

I och med den högre risken i bolaget kan man köpa Lindorffs fasträntebevis för 9 063 kronor i dag och får nominellt 10 000 kronor vid löptidens slut. Utöver det får du en fast årlig ränta på 3,55 procent, som betalas ut fyra gånger per år.

Lindorff är verksam i en stabil bransch, där man tjänar pengar på skulder. Enkelt uttryckt kan man säga att ju fler som skuldsätter sig desto bättre går det för inkassobolagen.

En investering i Lindorff skulle teoretisk ge 3,55 procent i räntebetalningar per år (räntan beräknas på nominellt värde om 10 000 kronor). Total utdelning under perioden summeras 1 775 kronor per år samt 937 kronor i kursökning, vilket summeras till en total avkastning på 2 712 kronor. För en investering på 9 063 kronor får man alltså tillbaka 11 775 kronor, motsvarande en totalavkastning på närmare 30 procent under 5 år.

Som sagt, högre risk ger högre avkastning.

Det tredje och sista räntebeviset är ett genuint högriskpapper, den amerikanska stålproducenten US Steel. Bolagets kreditbetyg är B, vilket många skulle säga närmar sig så kallad skräpstatus eller junk bonds på engelska.

I dag kan man köpa US Steels fasträntebevis för 5 463 kronor och få tillbaka nominellt 10 000 kronor vid löptidens slut den 20 april 2020. Den årliga utdelningen är 4,35 procent per år och beräknad på det nominella beloppet vilket blir 435 kronor per år.

Kursvinsten på 4 537 kronor är det stora bidraget till avkastningen. Utdelningarna under perioden summeras till 1 740 kronor (under fyra år). Totalavkastningen blir 6 277 kronor, vilket motsvarar en avkastning på 114 procent under perioden.

Kom dock ihåg att fasträntebeviset i US Steels är mycket riskfyllt, vilket både priset på beviset och kreditbetyget tydligt avspeglar. Det kan på inget sätt uteslutas att US Steel kan drabbas av en kredithändelse, vilket skulle innebära att investeraren inte får tillbaka nominellt 10 000 kronor vid löptidens utgång.

För den ändå är beredd att ta hög risk för att få högre avkastning kan det vara ett intressant tillfälle att investera i fasträntebevis framför andra typer av räntefonder.

Våra rekommendationer av fasträntebevis riktar sig till fondsparare som tycker att den höga avgiften övervägs av fördelen med att själv placera i de bolag man tror på för att sprida riskerna i sin portfölj under oroliga tider. Vår bedömning är att man bör ha en investeringshorisont fram till återbetalningsdagen vilket är mellan fyra och fem år. Dessa fonder kan svara för en mindre del av placeringarna i en normaldiversifierad portfölj.

Men vi betonar att även om den här typen av räntebevis är mindre riskfyllda än exempelvis aktier, så är det fortfarande betydligt mer riskfyllt än att investera i statsobligationer och andra typer av räntefonder.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -