Volvo värd en chansning

Aktieanalys Volvo står inför ett utmanande 2016. Det avspeglas också i prognoserna och på nuvarande nivåer tycker vi aktien är en rimlig chansning i verkstadssektorn.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Volvo avslutade 2015 något svagare än väntat. Det rapporterade resultatet steg dock kraftigt jämfört med fjolåret drivet av lägre engångskostnader, valutaeffekter och hygglig försäljning för framför allt lastbilarna. Den underliggande lönsamheten har också förbättrats inom koncernen.

Rapporten innehåller många engångsposter och rensar vi för dessa så var rörelseresultatet i det fjärde kvartalet knappt 4,6 miljarder kronor. För ett år sedan var motsvarande siffra lite drygt 3,0 miljarder. Mycket av förbättringen kommer från valutaeffekter men även från resultatförbättringar inom lastbilar och bussar.

Det stora åtgärdsprogram som Volvo jobbat med de senaste åren för att åstadkomma ett strukturellt lyft i lönsamheten är i stort sett genomfört. Listan på åtgärder som åtgärder som genomförts är lång och de har bland annat inneburit att antalet anställda minskat med 5 000 personer. Kostnadsläget under 2016 väntas totalt sett ligga cirka 10 miljarder kronor lägre jämfört med utgångsnivån 2012.

Effektiviseringarna har dock inte kommit tillräckligt snabbt och inte i tillräcklig omfattning för Volvos styrelses smak. Förra vd:n Olof Persson fick gå för snart ett år sedan och i oktober tog Martin Lundstedt, tidigare vd på Scania, över. Det fjärde kvartalet 2015 är således hans första som ny vd.

Han har inte haft marknaderna med sig under sitt jungfrukvartal. Försäljningen inom lastbilar var hygglig och organiskt sjönk den med 2 procent. Orderingången backar dock kraftigt drivet framför allt av ett smärre ras på nästan 60 procent i Nordamerika. Den föll även med 36 procent i Sydamerika och totalt noterades en orderingång för Lastbilar som var 20 procent lägre än för ett år sedan.

Volvo drar ned sin prognos för totalmarknaden för lastbilar i Nordamerika i år och kommer nu dra ned produktionen i både Nord- och Sydamerika. I Nordamerika siktar Volvo mot att sänka produktionen med cirka 30 procent. En ljuspunkt i kvartalet var Europa där orderingången inom lastbilar ökade med 20 procent. Volvo petar också upp sin prognos för totalmarknaden i Europa i år.

Europa presterade även bra för Volvo Construction Equipment. Orderingången i Europa ökade med 21 procent. Alla andra marknader var ned och totalt föll orderingången för VCE med 18 procent i fjärde kvartalet. Marknadsutsikterna för VCE är dystra inför 2016. Europa är enda region där Volvo väntar sig en någorlunda stabil marknad. Överallt annars är prognosen en fortsatt nedgång.

Med omstruktureringsprogrammet snart avklarat har Martin Lundstedt skiftat fokus inom organisationen till att mer fokusera på kunderna. Verksamheten inom lastbilar styrs nu om mot de enskilda varumärkena som var för sig ska kunna leverera tillväxt och bra lönsamhet. Tanken är att flytta ansvar och beslutsfattande närmare kunderna och därigenom höja kundnytta vilket förhoppningsvis i förlängningen ska driva försäljning, inte minst inom serviceaffären som är ett prioriterat område.

Utsikterna för 2016 är onekligen rätt tuffa för Volvo. Efterfrågan på anläggningsmaskiner väntas som sagt vara fortsatt svag. Lastbilsmarknaderna i Nord- och Sydamerika spås falla med runt 15 procent. Marknadsprognosen för Europa pekar mot en uppgång på 4 procent i dagsläget och i Kina och Japan är prognosen mer eller mindre oförändrade totalmarknader.

Den goda medvind som Volvo haft under fjolåret från valutaeffekter (de bidrog med 5,1 miljarder kronor till rörelseresultatet för helåret 2015) kommer inte att återupprepas. Tvärt om kommer den att förvandlas till en motvind. Hur stor effekten kommer att bli är dock i dagsläget svårt att sia om eftersom det beror på hur de olika marknaderna utvecklas under året.

Hoppet för Volvos aktieägare står därmed mycket till fortsatta lönsamhetsförbättringar. Snittprognosen bland de analytiker som följer Volvo är enligt SME Direkts sammanställning en nedgång i omsättningen på drygt 2 procent under 2016. Justerat för engångsposter väntas rörelsemarginalen vara i stort sett oförändrad från i fjol. Det rapporterade rörelseresultatet väntas dock backa 12,5 procent och vinsten per aktie spås falla till 6,73 kronor.

För 2017 är prognosen en tillväxt på 4 procent och en förbättring av den underliggande lönsamheten med drygt en halv procentenhet. På sista raden växlar det ut i en vinsttillväxt på 12 procent till 7,54 kronor per aktie. De prognoserna ger p/e-tal på 12,0 respektive 10,7 för de närmaste åren.

Utdelningen för 2015 föreslås bli 3 kronor per aktie vilket ger en direktavkastning på 3,7 procent. Prognoserna för de närmaste årens utdelningar pekar mot direktavkastningar på 4,1 procent respektive 4,5 procent.

Volvo-aktien har haft en svag utveckling under många år nu och legat och mestadels pendlat mellan 80 och 100 kronor. I den senaste turbulensen har kursen varit nere under 73 kronor men de senaste dagarna har den studsat tillbaka mot 80 kronor. Inte ens ett sämre utfall än väntat i det fjärde kvartalet fick aktien på fall vilket får ses som ett styrkebesked.

Utsikterna för det innevarande året är inte direkt rosenröda men på rätt nyktra prognoser ser aktien attraktivt värderad ut. Direktavkastningen är dessutom riktigt bra. För den som vågar sig in på aktiemarknaden över huvud taget i dagens läge tycker vi Volvo kan vara ett vettigt val i verkstadssektorn. Exponeringen mot Europa är knappa 40 procent och även om gruvkrisen slår också mot Volvo så borde det låga oljepriset snarast gynna efterfrågan på vägtransporter.

I rådande börsklimat är Volvo-aktien något av en chansning – men vi tycker den kan vara värd att ta. Kursen befinner sig fortfarande i botten av det spann inom vilket den tillbringat de senaste åren. Rekommendationen blir köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Volvo B Köp 82,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -