En omöjlig marknad

Börscocktail Ytterligare en svängig vecka närmar sig sin ände. De rapporterande bolagen har antingen slitits i stycken eller höjts till skyarna. Några nyanser saknas.

På det hela taget har Stockholmsbörsen backat nästan 2 procent under veckan men resan har varit allt annat än spikrak. Branta stigningar och djupa dalar beskriver utvecklingen bäst men på marginalen har börsen tappat höjd.

Någonstans finns grus i maskineriet och börsmotorerna hostar sot. Fredagsbörsen ingav på middagen visst hopp om att stänga på plus men var strax före USA-öppningen var den nere på minus.

Men så är vägen sällan spikrak i en nedåtgående trend och den höga volatiliteten har en tendens att drabba både köpare och säljare som hamnat fel i rytmen. Så har veckan varit och kasten har varit tvära mellan hopp och förtvivlan.

Alla bolag har inte varit lika påverkade av den negativa marknadstrenden. Rapporterande Axfood steg på fredagsmorgonen som mest 8 procent och till en ny rekordhögstanivå. Anledning var att bolaget frestade med en höjd utdelning. Snusbolaget Swedish Match har inte hunnit lämna bokslut ännu men är ett av få bolag på Stockholmsbörsen som också handlas i närheten av tidigare rekordnivåer.

I Amerika redovisade Google-föräldern Alphabet ett resultat över analytikernas förväntan. Vinsttillväxten var stark i fjärde kvartalet och bolaget annonserade att de kursdrivande aktieåterköpen kommer at fortsätta. I eftermarknadshandeln på rapportdagen steg aktien närmare 10 procent och dagen där på slog kursen ett nytt rekord. Men kursfesten höll inte och aktien föll tillbaka och på veckobasis har aktien minskat med 4 procent i värde.

Vi missade två amerikanska gobitar från förra veckans rapportflod. McDonald's har gjort succé med sina nya heldagsfrukost och aktien handlas återigen på rekordnivåer – vilket är lite kul då den varit nere räkning under förra året. Facebook ökade sin omsättning med 44 procent år mot år och de mobila intäkterna skenar. Och Facebookaktien handlas också nära nya kursrekord.

Den svenska banksektorn har varit pressad under vintern men SEB-banken fick en rejäl revansch vid torsdagens bokslut. På rapportdagen ökade aktien 9 procent i värde och det främst på att bolaget annonserat en höjd utdelning. Utdelningshöjningen till 70 procent av vinsten var förväntad men i kronor och ören överträffade utdelningen på 5,25 kronor per aktie förhandstipsen. Vilket går att härleda till ett nettoresultat 20 procent bättre än konsensus.

Branschkollegan Swedbank gick inte i mål med flaggan lika högt. Deras kreditförluster ökade till 399 Mkr i fjärde kvartalet vilket var cirka 100 Mkr högre än förväntat. Det var dessutom en rejäl ökning från samma kvartal 2014 då siffran var 130 Mkr. Bankens vd Michael Wolf skriver att ett fallande oljepris har ökat riskerna i sektorn men inte inneburit några förluster för banken ännu. På veckobasis har aktien backat 1 procent.

Betydligt dystrare vart det när Betsson redogjorde för sitt resultat. En redan tidigare kommunicerade tysk skattechock sänkte aktien med 9 procent under fredagen och sedan årsskiftet har aktien tappat 20 procent vilket gör att spelfavoriten har förlorat lite av sin forna glans.

NCC briljerar på börsen med en stigning sedan årsskiftet på 12 procent. Branschkollegan JM lyckas dock inte invagga marknaden i samma trygghet. JM är inte byggt för oroliga tider löd rubriken på kollegan Per Ericsson senaste analys av bolaget och aktien har gjort ett dyk i rak pik sedan rapportdagen. På veckobasis har aktien fallit 11 procent och sedan årsskiftet nästan 17 procent.

Rapportveckans hetaste höjdpunkt var Fingerprints bokslut. Förväntningarna var höga och till och med kvällspressen rapporterade om händelsen. Resultatet blev en käftsmäll på belackarna och bolaget passade på att höja botten i guidningsintervallet för 2016. Men marknadens reaktion på rapporten var något förbryllande och trots rekord på rekord har kursen fallit med 14 procent under veckan.

Den globala industrikonjunkturen ser allt dystare ut och till industribolagen som gått hårdast åt denna vecka hör Alfa Laval – aktien har på en vecka tappat 9 procent. Svikande efterfrågan har varit ett problem under en längre tid och den osäkra konjunkturen väntas vidare påverka varvsindustrin negativt, vilket i förlängningen skadar Alfas division Marine & Diesel.

Branschkollegan SKF har i stället gått svagt inför sin rapport och när siffrorna nådde marknaden så steg aktien. Det såg inte fullt så illa ut som befarat och på en vecka har aktien stigit med 11 procent. Enligt det senaste mätningarna tappar svensk industri exportorder. Orderingången sjönk i december med 9 procent, säsongsrensat, jämfört med månaden innan.

Tidigare förloraraktierna SSAB och Lundin Mining hör till veckans vinnare efter att ha stigit rejält. Merparten av vändningen skedde i torsdags då Lundin Mining steg med närmare 20 procent.

Storbolagens förlorarlista innehåller flera kvalitetsbolag och bland de större förlorarna finns Betsson, Unibet, Alfa Laval, AAK och Assa Abloy. På vinnarsidan finns i stället tidigare nedtryckta aktier som SKF, MTG och Lundin Mining så visst lukar uppstudsen lite död katt.

 

Nordiska branschindex

Nordiska branschindex beskriver i stort vad vi redan visste. Materialbolagen har tillsammans med Industribolagen tagit tillbaka lite av de kursfall som varit under hösten. Hälsa, Bygg och Telekom går svagt.

  Utv. 1 vecka (%) Utv. 1 mån (%)
Material 2,2 -8,0
Industrivaror 2,0 0,4
Transport och Flyg 0,7 -0,1
Finans och försäkring -0,7 -3,2
Konsumentvaror -1,3 -2,1
Energi -2,5 -2,2
Investmentbolag -2,9 -6,0
Telekom och IT -2,9 -6,9
Bygg och Fastighet -3,2 -1,0
Hälsovärd -7,2 -12,0
Källa: Avanza    
(avser kurser fredag eftermiddag)  

 

På storbolagslistan steg 43 aktier medan 58 sjönk.

Här är hela listan över veckans vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen.

Veckans mest lästa artiklar var:

Enda biometribolaget där trenden säger köp

Spararna tackar för god match

Bolagen som Börsveckan väljer att satsa på

Förvaltarna som prickat rätt

Egendomligt att fingerprint inte lämnar utdelning

Under veckan publicerades analyser på:

JM

AAK

ABB

Probi

Stillfront

Alfa Laval

Elanders

Atlas Copco

NCC

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -