På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Premiär för Placeras nya fondsidor

Krönika Placeras fondsidor har fått ett helt nytt utseende - och delvis nytt innehåll. Vår ambition med omgörningen är att hjälpa dig till klokare och bättre fondaffärer.

Om du inte redan har märkt det ännu så vill jag tipsa om att vi på Placera har stöpt om vår fondsida i grunden, klicka här för att se hur den numer ser ut.

Vår ambition med de nya fondsidorna är att de ska vara enkla att navigera och att du ska kunna få svar på vanliga frågor kring fonder. Du hittar alltid fondbarometer överst på sidan där du snabbt får en övergripande bild av den ekonomiska statusen i olika regioner.

Underlaget bygger på Placeras makroexpert Pekka Kääntäs Utblick, som bland annat visar hur färsk makrostatistik rullar in i förhållande till analytikernas prognoser.

Via Fondbarometern kommer du enkelt vidare till fasta månadsinslag, som Placeras Marknadssyn, Utblick, 10 köpvärda fonder och vår egen fondlista.

Fondlistan, som ska ge inspiration och idéer, är en helt ny vy där vi samlat ett 30-tal fonder som vi anser är köpvärda. På listan har vi grupperat fonderna utifrån hur riskfyllda de är. Inom varje grupp har vi minst en basfond som vi bedömer kommer stiga mer än kategoriindex (snittet av fonder med likadan inriktning).

Därefter spetsar vi listorna med fonder som antingen har en inriktning, eller som placerar på marknader, som vi tror kan utvecklas bättre än basfonden  - givet den marknadstro vi för tillfället har.

På den nya fondsidan har vi också ett antal nya "boxar" som ska hjälpa dig som läsare. Överst ligger ”Så gör jag”, där jag skriver krönikor på temat fondsparande. Jag berättar om mina egna fondinvesteringar och hur jag tänker kring fonder.

Därefter följer "Vad vill du spara till?" Här får du tips på hur du kan tänka beroende på vad du sparar till.

Nästa box beskriver vilka olika sparformer som finns samt för- och nackdelar med olika sparformer.

Placeras fondskola beskriver hur fondmarknaden i stort fungerar och är en guide för dig som behöver komma igång med ditt fondsparande.

Har du tankar och funderingar kring fonder och sparande? Placera hjälper dig med svaren, allt du behöver göra är att mejla in frågor till fragafonder@placera.se.

För den mer aktiva fondspararen blir det via den nya utgörningen smidigare att hitta de senaste fondanalyserna och placeringstipsen på våra sidor. Du kan enkelt komma vidare till vårt arkiv där du hittar alla våra tidigare publicerade fondanalyser.

Den sista av vår fasta sektioner är en guide där vi förklarar hur vi arbetar när vi analyserar fonder.  

Avslutningsvis hoppas jag att de nya fondsidorna ska inspirera och lotsa dig som läsare genom djungeln av information till bättre fondaffärer.

God läsning,

Pär Ståhl
Fondredaktör Placera

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -