Kräftgång väntas för Alfa Laval

Aktieanalys Svag efterfrågan från framför allt varvsindustrin väntas tynga Alfa Laval de kommande åren. Vinsterna väntas backa och trots den senaste tidens kursfall lockas vi inte av aktien.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Alfa Lavals bokslut för 2015 fick ett minst sagt kyligt mottagande av aktiemarknaden på tisdagen.

Rapporten bjöd på något sämre siffror än väntat på de flesta punkter. Ett undantag var orderingången som var starkare än väntat. Den innehöll dock flera stora order som tidigarelagts och som därmed i stället kommer att påverka det innevarande kvartalet kraftigt negativt. Utan dessa hade även orderingången i kvartalet missat förväntningarna grovt.

Alfa Laval har haft problem med en vikande efterfrågan en längre tid nu. Det osäkra konjunkurläget påverkar varvsindustrin negativt då fraktbehoven väntas minska och investeringar läggs på is. Det påverkar Alfa Lavals division Marine & Diesel negativt. Samtidigt gör det låga oljepriset att divisionen Process Technologys kunder inom olje- och gasnäringen inte heller investerar på samma sätt som tidigare.

Sammantaget har det inneburit en stadigt krympande orderingång för Alfa Laval de senaste kvartalen. I fasta valutor föll orderingången med 11 procent i fjärde kvartalet jämfört med samma period i fjol. Då innehöll siffran som sagt ändå cirka 1,2 miljarder kronor i tidigarelagda order inom marina pumpsystem.

Bolagets egen prognos för det innevarande kvartalet pekar mot ett fortsatt ordertapp på mer än 17 procent jämfört med året innan.

Alfa Laval delar in sin verksamhet i tre divisioner: Marine & Diesel, Process Technology och Equipment. Marine & Diesel är klart lönsammast med en rörelsemarginal för helåret 2015 på dryga 20 procent. Alfa Lavals orderbok släpar efter varvsindustrin med 6-9 månader och det var först under fjolåret som efterfrågan började backa.

Så även om orderboken krymper klarar sig omsättningen än så länge bra och Marine & Diesel rapporterar fortfarande stigande intäkter och förbättrat rörelseresultat i fjärde kvartalet. Det kommer dock succesivt att ändras ju längre in på 2016 vi kommer.

Inte heller divisionen Process Technology har en lätt marknad att jobba mot. Olje- och gasindustrin är en viktig kundgrupp och det låga oljepriset har som sagt påverkat deras investeringsvilja kraftigt negativt. Signalerna under de senaste kvartalen har dock varit att efterfrågan från olje- och gasindustrin har stabiliserats.

I fjärde kvartalet var dock orderingången inom Process Technology klart lägre än väntat. Organiskt föll den med 23 procent jämfört med året innan, tyngd bland annat av en svag efterfrågan från olja- och gaskunder samt delar av livsmedelsindustrin.

Även Process Technology betar dock fortfarande av gamla order och rörelseresultatet var mer eller mindre oförändrat i kvartalet, inkluderat positiva valutaeffekter. Det var ett betydligt bättre utfall än väntat för divisionen.

För Process Technology liksom för Marine & Diesel gäller att cirka 35 procent av omsättningen genereras av serviceintäkter. Dessa är mer konjunkturstabila och fungerar ofta som motvikt till förändringar i övrig försäljning. Faller nyförsäljningen så tenderar serviceuppdragen i stället att öka.

Lägst andel serviceintäkter, 17 procent, har Alfa Lavals tredje och minsta division Equipment. Equipment rapporterade ett rörelseresultat i det fjärde kvartalet som var 20 procent lägre än samma period året innan. Väntat var ett mer eller mindre oförändrat resultat.

Intäkterna var däremot oförändrade i kvartalet och Alfa Laval förklarar resultatförsämringen med införandet av en ny affärsmodell. Equipment säljer en lång rad enklare produkter och har nu gått från direktförsäljning till att i ökad utsträckning använda sig av distributörer.

Sammantaget rapporterade Alfa Laval ett justerat rörelseresultat i det fjärde kvartalet som var 10 procent lägre än samma kvartal i fjol. Det var även 3 procent lägre än snittprognosen i SME Direkts sammanställning av analytikerprognoser.

Alfa Lavals egna utsikter för det innevarande kvartalet är som sagt en fortsatt fallande efterfrågan, även justerat för de order som tidigarelades i det fjärde kvartalet. Marine & Diesel spås justerat för dessa ha en relativt stabil orderingång jämfört med det nyss avslutade kvartalet. Även Equipment väntas vara stabilt medan färre stora order väntas innebära ett fortsatt ordertapp för Process Technology.

Enligt SME Direkts sammanställning räknar analytikerna i snitt med att Alfa Laval under 2016 kommer att tappa 7,5 procent av omsättningen jämfört med i fjol. Det justerade rörelseresultatet väntas falla 8 procent. Vinsten per aktie spås landa på 8,53 kronor.

För 2017 är snittprognosen en fortsatt negativ tillväxt, -1,2 procent. Det justerade rörelseresultatet väntas också fortsätta nedåt med ett par procent. Vinsten per aktie spås uppgå till 8,47 kronor. De prognoserna ger p/e-tal på cirka 15 för båda de närmaste åren.

Alfa Lavals styrelse föreslår en utdelning på 4,25 kronor per aktie för 2015. Det ger en direktavkastning i dagsläget på 3,3 procent. Snittprognosen inför rapporten låg på 4,39 kronor. Direktavkastningen de kommande åren väntas uppgå till 3,5 procent respektive 3,6 procent.

Alfa Laval-aktien har verkligen åkt berg-och-dalbana det senaste året. Från kurstoppen i april på 175 kronor är det knappt 30 procent ned till dagens cirka 127 kronor. Kursfallet bara under tisdagen uppgår i skrivande stund till dryga 14 procent.

Alfa Laval har länge åtnjutit en hög värdering av sin aktie. Bolaget har på pappret många goda kvaliteter: starka marknadspositioner, stor närvaro på tillväxtmarknader, stor serviceaffär och produkter som bidrar till renare miljö för att nämna några. Alfa Laval har dock samtidigt under många år haft förtvivlat svårt att öka vinsterna.

Beslutet att via mångmiljadköpen av Aalborg och Frank Mohn öka exponeringen mot varvsindustrin har kortsiktigt blivit feltajmad och dessutom kraftigt ökat konjunkturkänsligheten i Alfa Laval. Det väntas nu påverka de kommande åren negativt och vi har svårt att känna någon dragning till aktien givet de ljumma utsikterna.

Vi behåller vår neutrala rekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Alfa Laval Neutral 130,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -