Så blir bopriserna i vår – enligt mäklarna

Bostad Utbudet på bostäder väntas öka under första kvartalet i år efter höstens dämpning. Och prognoserna för vad som händer med priserna spretar.

Bostadsåret i Stockholm avslutades med stigande priser på småhus och oförändrade priser på bostadsrätter, med minskat utbud i kombination med stark efterfrågan.

Det visar SBAB:s Mäklarbarometer som baseras på en enkät till 310 fastighetsmäklare i de tre storstadsområdena. Enkäten genomfördes under perioden 7 till 20 januari.

Prognosen över kommande tre månader ser olika ut för bostadsrätter och småhus. Sett till hur fastighetsmäklarna bedömer utvecklingen kommer framför allt småhus i Stockholmsområdet att gå en stark vår till mötes. 52 procent gör prognosen att priserna på småhus ökar. 39 procent tror att priserna på bostadsrätter stiger.

66 procent av fastighetsmäklarna gör prognosen att förmedlingstiderna kommer att vara oförändrade under det inledande kvartalet, både för bostadsrätter och för småhus i Stockholm.

"Nu bedöms utbudet komma igång igen efter den årliga och naturliga temposänkningen över jul och nyår. Förra året präglades marknaden av korta förmedlingsprocesser, många fastighetsmäklare upplevde att det inte fanns något lager av bostäder att ta av. Det finns helt enkelt större efterfrågan än vad det finns utbud på Stockholmsmarknaden, säger Claudia Wörmann Boendeekonom SBAB.

Mäklarna i de tre storstadsområdena gör en ganska samstämmig prognos där efterfrågan och utbud följs åt, men mäklarna i Malmö hyser en något större tilltro till en positiv utveckling, framför allt gällande utbudet.

Fastighetsmäklarna i Stockholm ger en mycket mer spretig prognos över prisutvecklingen på både bostadsrätter och småhus. Mer samstämmig prognos bland mäklarna i Malmö och Göteborg.

I Malmö och Stockholm delar fler fastighetsmäklare bilden av att både bostadsrätter och småhus kommer att säljas snabbare än i Göteborg, där en övervägande majoritet bedömer att förmedlingstiden kommer att bli oförändrad.

Mäklarbarometern görs av CMA Research på uppdrag av SBAB Bank.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -