Usel rapport från Qliro

Kvartalsrapport Problemen för e-handelsbolaget Qliro fortsätter. Dotterbolaget Cdon säger upp personal, Lekmer går på knäna och fjolårets sista kvartal visade stort minus.

Qliro redovisar ett resultat efter skatt på -29,4 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2015 (-7). Resultatet per aktie uppgick till -0:20 kronor (-0:06).

Nettoomsättningen uppgick till 1.686 miljoner kronor (1.650), en ökning med 2 procent och 3 procent justerat för valutakurseffekter.

Bruttomarginalen blev 13,5 procent (13,3).

Rörelseresultatet blev -5,7 miljoner kronor (8).

I likhet med vad som var fallet för föregående räkenskapsår föreslås ingen utdelning.

Qliro meddelade att dotterbolaget CDON genomför effektiviseringsåtgärder som innefattar en personalminskning om cirka 35 tjänster på CDON:s kontor i Malmö.

Personalminskningen berör samtliga avdelningar inom dotterbolaget och kommer att redovisas som en engångskostnad om cirka 15 miljoner kronor och kommer belasta resultatet för det första kvartalet 2016.

Inom Lekmer minskade försäljningen kraftigt under det fjärde kvartalet. Dessutom har kostnaderna för flytten av lagerverksamheten reviderats. Kostnadsbesparingen förväntades, efter genomförd flytt och på årsbasis, överstiga flyttkostnaden som beräknades till 15-20 miljoner kronor.

Driftstörningar i lagret har emellertid tydliggjort att detta inte kommer att uppnås under 2016, och "minst ett till två kvartal ytterligare under 2016" bedöms krävas för att uppnå stabilitet i lagret vad gäller effektivitet och kostnader. Därefter förväntas Lekmers resultat på kvartalsbasis vara i nivå med 2014.

Lekmers försäljningstillväxt "har avstannat", skriver bolaget, som en konsekvens av den operationella utmaningen på lagret, och Qliros bedömning är att tillväxten gradvis kommer att börja öka igen under det andra kvartalet 2016. Under det fjärde kvartalet sjönk omsättningen i leksaksverksamheten med 17 procent.

Qliros lönsamhetsmål för Lekmer är en ebitda-marginal på 3-5 procent. Under det fjärde kvartalet 2015 nåddes minus 7,3 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -