Fonder för den som vågar

Fondanalys Intresset för företagsobligationer är rekordlågt, men för den riskvillige kan det finnas möjligheter. Placera har två tips.

Med tanke på att priset på många företagsobligationer har sjunkit det senaste halvåret så ger de en hög avkastning i en värld där ränteinvesteringar generellt sett ger en låg avkastning.

Nu får man faktiskt bättre betalt för exponering mot nordiska företagsobligationer än på länge, mycket beroende på att riskpremien är väsentligt högre nu än vid utgången av 2014.

Inför valet av företagsobligationsfond finns det några delar som är viktiga att känna till.

Företagsobligationsfonder investerar i huvudsak i obligationer utgivna av företag, alltså fonderna lånar ut pengar till företag. Eftersom räntan påverkas av två delar, marknadsräntan och företagets kreditrisk, så är risken i företagsobligationerna högre än i statspapper.

Kreditrisken sätts i grunden av kreditvärderingsbolagen (Standard & Poor’s, Moodys och Fitch) som sätter betyg, eller rating som det kallas, på företagens kreditvärdighet. Ratingen sätts utifrån företagens ekonomiska situation, hur stor risk det är att företaget inte kan betala räntorna och återbetala lånet till långivarna.

Företagsobligationer delas in i två huvudsakliga grupper – investment grade och high yield.

Bolag med god kreditvärdighet klassas som investment grade. Bolag med högre kreditrisk klassas som high yield, även kallat högriskobligationer och får betala en högre ränta när de lånar pengar av långivare. Inom gruppen high yield talar man även om junk bonds, skräpobligationer, där risken är som störst.

Generellt bör high yield-fonder ge högre avkastning än investment grade-fonder. Företag med svag ekonomi får betala högre ränta som en ersättning för den högre risken, medan bolag med bra ekonomi betalar lägre ränta för att få låna. Ju stabilare företag, desto billigare är det att låna pengar. Precis som för länder och privatpersoner.

Placeras syn i rådande marknadsläge är att hitta fonder med bra riskspridning, där huvuddelen är placerade i räntepapper med hög kreditvärdighet (investment grade) och utanför råvarusektorn och tillväxtmarknader.

Vi har två favoriter bland företagsobligationsfonder med fokus på Norden, en med lägre risk och en med högre risk.

Favoriten bland företagsobligationsfonder med lägre risk är Cicero avkastningsfond. Fondens huvudförvaltare är Christer Sterndahlen som förvaltat fonden sedan starten 2002 och belönats med fyra stjärnor hos Morningstar. Det bör nämnas att Christer Sterndahlen har mycket lång erfarenhet från finansbranschen, vilket Placera tycker är ett plus i de orliga tider vi nu befinner oss i.

Det är en etiskt aktivt förvaltad räntefond med låg risk. Fonden placerar minst 70 procent i räntepapper med hög kreditvärdighet. Placeringarna görs huvudsakligen i företagsobligationer men kan även kan ske i räntepapper utgivna av stat och kommun.

Det är en väldiversifierad portfölj med cirka 70 innehav. Inget innehav är större än 3 procent och de tio största innehaven utgör drygt 20 procent av fondens värde. Att risknivån är låg ser man på volatiliteten, som är 1,0 procent jämfört med kategorisnittet på 1,2 procent.

Huvuddelen av placeringarna, knappt 80 procent, är investerade i obligationer utställda av svenska bolag. För investeraren har fonden ingen valutarisk då alla innehav i utländsk valuta har säkrats tillbaka till svenska kronor.

Den etiska profilen gör att fonden bara placerar i bolag som drivs långsiktigt hållbart. Den avstår bolag där mer än fem procent av omsättningen kommer från vapen, tobak, alkohol, spel, pornografi och fossila bränslen. Därmed placerar inte Cicero avkastningsfond i oljerelaterad verksamhet.

Avgiften är låga 0,5 procent per år vilket gör den till en av de billigaste fonderna.

Placeras fondval med högre risk är Carnegie Corporate Bond A. Babak Houshmand och Niklas Edman förvaltar fonden som har belönats med fem stjärnor hos Morningstar. Det är en aktivt förvaltad fond som långsiktigt lånar ut pengar till svenska och nordiska företag.

Risknivån mätt som volatilitet är 1,7 procent för Carnegie Corporate Bond A, vilket är högre än kategorisnittet på 1,2 procent. Ungefär 50 procent av portföljen utgörs av bolag med hög kreditvärdighet och resterande del placeras i högavkastande obligationer. Under hösten har teamet minskat exponeringen mot oljesektorn, som i dag utgör mindre än 5 procent av portföljen. I december sålde fonden de sista obligationerna i Seadrill, en norsk riggoperatör med hög risk.

Inget innehav svarar för mer än 4 procent av hela portföljen, och de tio största innehaven utgör 23 procent av portföljens värde. Totalt har fonden placerat i 118 obligationer. Fonden valutasäkrar obligationer utgivna i utländska valutor mot svenska kronor.

Under 2015 ökade fonden 1 procent vilket är klart bättre än kategorisnittet på -0,5 procent. Förvaltningsavgiften är 0,95 procent per år. Målet för fonden är att kunna ge en avkastning på 4-6 procent över en längre period, men med dagens ränteläge är 3-4 procent mer realistiskt.

För den som tror att högre risk ska ge högre avkastning kan det vara ett bra tillfälle att investera i företagsobligationsfonder framför andra typer av räntefonder. Och är man övertygad om att världskonjunkturen blir bättre än marknadens förväntningar och att råvarumarknaden inte sjunker mer kan det för närvarande vara ett bra tillfälle att köpa företagsobligationsfonder billigt.

Placeras rekommendationer av företagsobligationsfonder riktar sig till fondsparare som vill ha låg risk i sitt sparande och sprida riskerna i sin portfölj under oroliga tider.

Men vi betonar att även om den här typen av företagsobligationer är mindre riskfyllda än exempelvis aktier, så är det fortfarande betydligt mer riskfyllt än att investera i statsobligationer.

Vi har nyligen också valt ut två favoriter bland långräntefonderna respektive de korta räntefonderna.

Och i den här texten presenterar vi en rad alternativa placeringsformer för den som är orolig för utvecklingen på aktiemarkanden.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Cicero Avkastningsfond A Köp 114,80 -
Carnegie Corporate Bond 3 SEK Cap Köp 386,73 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -