Alimak har fallit för mycket

Aktieanalys Hisstillverkaren Alimak är exponerad mot såväl Kina som oljeindustrin och aktien har därför tappat kraftigt i börsturbulensen. Bolaget är dock inte så känsligt som man kanske kan tro.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Hisstillverkaren Alimak har inte fått någon särskilt lyckad börsdebut. Aktien gjorde entré på Stockholmsbörsen strax före midsommar till kursen 93 kronor. Kursen var inledningsvis uppe över 100 kronor några gånger men sedan dess har det mestadels burit utför.

Oron som skakat börserna de senaste månaderna fokuseras huvudsakligen till Kina och till det fallande oljepriset. Det är två områden som tyvärr träffar Alimak mitt i prick. Bolaget genererar övergripande knappt 30 procent av sina intäkter i Asien och exponeringen mot olje- och gasindustrin är också stor.

Beroendet av olje- och gasindustrin blev större i och med förvärvet av norska Heis-Tek:s offshoreverksamhet 2014. Alimak har haft olje- och gasindustrin som ett prioriterat område och med köpet av Heis-Tek stärktes ställningen mot den marknaden och affären tillförde också kompetens inom området linhissar.

Alimak har annars ända sedan början 1948 varit inriktat på kugghissar där hisskorgen rullar upp- och nedför en kuggad stång. Bolaget har huvudsakligen levt på kvalitet och säkerhet och verkat inom ett premiumsegment. De senaste åren har dock bolaget breddat sitt utbud till att även omfatta lite enklare modeller i ett mellansegment. Detta har skett för att kunna stärka positionen på tillväxtmarknader, framför allt i Kina.

Av Alimaks fyra affärsområden är det Industrial Equipment som påverkas mest av den kraftigt minskade efterfrågan från olje- och gasindustrin. Drygt 40 procent av områdets omsättning kommer normalt sett från kunder inom det segmentet. Industrial Equipment har dessutom störst exponering av affärsområdena mot Asien.

Problemen med en dämpad efterfrågan i Kina och från kunder inom olje- och gasindustrin är inte nya även om de fått allt större negativ effekt på börserna på sistone. I tredje kvartalet noterade Alimak en vikande orderingång inom Industrial Equipment just på grund av dessa båda trender. Organiskt minskade orderingången med 9 procent, bland annat påverkat negativt av ett inställt projekt.

Intäkterna föll med hela 27 procent för området i tredje kvartalet om vi räknar bort valutaeffekter och förvärv. Rörelseresultatet påverkades också kraftigt negativt och föll med hela 75 procent till 4,7 Mkr.

Även affärsområdet Construction Equipment påverkas av en försvagad efterfrågan i Kina. Exponeringen mot Asien är 30 procent men mycket av det utgörs av Australien som är en stark marknad för Alimak. Under tredje kvartalet skrevs dock orderingången ned med 25 Mkr efter en genomgång av exponeringen mot Kina. Trots det noterades en organisk tillväxt i orderingången på 15 procent under perioden. Intäkterna ökade procentuellt lika mycket och resultatet förbättrades.

För Alimak är dock eftermarknadsaffären den stora inkomstkällan. Livslängden på hissarna är 25-30 år och Alimak uppskattar att nästan tre fjärdedelar av intjäningen på en hiss kommer efter att den levererats.

Affärsområdet After Sales står för runt 40 procent av omsättningen inom Alimak men nästan 75 procent av resultatet. Rörelsemarginalen för After Sales ligger för de senaste tolv månaderna på 33 procent vilket är skyhögt över övriga affärsområden. Industrial Equipment ligger på knappa 14 procent och Construktion Equipment på 8,5 procent.

Serviceintäkter har förutom en bra lönsamhet även den positiva egenskapen att de är relativt konjunkturstabila. Alimak märker av en minskad eftefrågan på mer avancerade serviceuppdrag och renoveringar vilket är tydligt kopplat till problemen inom olje- och gasindustrin. Efterfrågan på vanlig service och underhåll ökar däremot.

Affärsområdet After Sales klarade det tredje kvartalet utan större problem. Organiskt ökade orderingången med 3 procent medan intäkterna backade 1 procent. I lokala valutor var rörelseresultatet ned drygt 3 procent, påverkat av en lite sämre mix i intäkterna.

I och med den stabiliserande effekten från den stora eftermarknadsaffären noterade Alimak-koncernen även totalt en nedgång på beskedliga 3 procent i rörelseresultatet i det tredje kvartalet. Intäkterna backade samtidigt 5 procent i lokala valutor.

De analytiker som bevakar Alimak räknar enligt databasen Facset i snitt med att bolaget för 2015 kommer att redovisa intäkter på knappt 2 miljarder kronor. Den rapporterade rörelsemarginalen väntas landa på 14,4 procent och vinsten per aktie på 4,25 kronor exklusive engångsposter.

För 2016 väntas en tillväxt på knappa 5 procent och en rejäl förbättring av rörelsemarginalen till 17,7 procent. Vinsten per aktie stiger då till 6,23 kronor. Infrias den prognosen ger den ett p/e-tal på 12,0 för 2016. Marginalprognosen kan te sig väl optimistisk men den är sannolikt inte orimlig då Alimak redan på rullande tolv månader har en rörelsemarginal på nästan 20 procent om man bortser från valutaeffekter och engångsposter.

Direktavkastningen i Alimak väntas på de närmaste utdelningarna bli 2,3 procent respektive 4,1 procent.

Alimak-aktien har fallit kraftigt under de senaste månadernas börsturbulens. Bolaget är förvisso exponerat mot både Kina och oljeindustrin vilket i princip är så dåligt det kan bli. Därmed är det också lätt att måla upp mörka framtidsscenarion vilket aktiemarknaden alltså tycks ha gjort.

Problemen är dock som sagt inte nyligen uppkomna utan har redan påverkat bolaget i det senaste kvartalet. Kanske har vi inte sett den fulla effekten av problemen och kanske blir det värre. Den stora eftermarknadsaffären gör dock åtminstone hittills sitt jobb och stabiliserar resultaten. Ett tapp på tre procent i rörelseresultat tycker vi inte riktigt motiverar det tapp på 25 procent som skett i aktien.

Marknaden har tagit rejäl höjd för mer elände i bolaget och vi tror att det är en överreaktion. På dagens kursnivåer känns Alimak som ett bra köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Alimak Group Köp 75,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -