Eworks höga utdelning lockar

Aktieanalys Ework uppvisar hög tillväxt men har svårt att lyfta marginalerna. Bolaget, som är skuldfritt och kan skifta ut merparten av vinsten, bör ge en direktavkastning på åtminstone 5 procent.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 1-3 den 18 januari. Läs mer om Börsveckan.

Konsultmäklaren Ework hade ett fint fjolår på börsen men en uppgång på 43 procent. Bolaget gynnas av de trender som råder inom IT-branschen just nu där konsultmäklarna vinner allt mer mark på de traditionella konsultbolagens bekostnad.

Tillväxten har varit mycket hög de senaste åren i framförallt Sverige där bolaget hämtar över 80 procent av intäkterna och under fjolårets första nio månader fortsatte omsättningen att öka med 31 procent jämfört med samma period 2014.

Ework tar marknadsandelar på en växande marknad och nyligen tecknade bolaget ett samarbetsavtal med Svenska Kraftnät som beräknas uppgå till 10 procent av koncernens intäkter, vilka uppgår till 5,7 miljarder kronor de senaste 12 månaderna. Avtalet är det första stora inom den offentliga sektorn och innebär att Ework sköter all konsulthantering åt Svenska Kraftnät och all administration kring detta.

Det är just den typen av affärer som ledningen jagar där man åtar sig att sköta hela konsultförsörjningen åt kund vilket man kan hantera tack vare det breda nätverket av över 5000 konsulter inom framförallt IT, men även teknik-, telekom- och verksamhetsutveckling.

Vad gäller lönsamheten så har Ework historiskt sett haft förtvivlat svårt att lyfta rörelsemarginalen som de senaste fem åren snittat runt 1,6 procent. Tyvärr har trenden dessutom varit negativ de senaste åren med en marginal på 1,1 procent både 2013 och 2014.

Ework redovisar hela ersättningen till konsulterna som intäkt, men passar vidare cirka 95 procent av det arvodet direkt till sina konsulter. Dessutom råder prispress inom konsultbranschen och detta slår givetvis också negativt mot Ework. Och ju fler stora avtal inom outsourcingverksamheten (lik Svenska Kraftnät-avtalet), desto större press på marginalen på kort sikt innan skalfördelar kan uppnås med större volymer.

Under fjolårets första nio månader steg marginalen till 1,3 procent (1,1) och vi ser framför oss att Ework kan nå 1,4 procent för helåret 2015. Mycket högre än så ska man inte räkna med. Ledningen flaggade ifjol för investeringsbehov vilket sannolikt kommer innebära snabbare stigande kostnader framöver.

Bolaget har sedan besparingsprogrammet 2013 varit försiktiga med att öka kostnaderna men i takt med att volymerna växt kraftigt sedan dess och att bolaget nyligen etablerat ett kontor i Polen samt investerat i nya konsultsegment så behövs fler investeringar också. Vi räknar därför med en rörelsemarginal på 1,4 procent för 2016 och 2017.

Tyvärr är fortfarande utlandsverksamheterna för små för att de ska kunna generera bra resultat. Sverige står för över 80 procent av omsättningen och i princip för hela vinsten. Det är synd för att om Ework lyckas med utlandsverksamheterna på allvar så finns det betydande skalfördelar att uppnå. Affärsmodell är nämligen skalbar och har man en bra bas med konsulter och en effektiv administration blir hävstången på ökad volym god.

Vår bedömning är att tillväxten för helåret 2015 kommer landa på 27 procent när bokslutet presenteras den 18 februari. Givet en fortsatt tillväxt på 20 procent i år blir rörelsevinsten 100 Mkr och nettovinsten per aktie runt 4,5 kr. P/e-talet landar därmed på 13,6 givet dagskurs 61 kr. Rensat för nettokassan på 36 Mkr faller p/e-talet till cirka 13. Ev/ebit blir 10,1.

Det är vettiga multiplar anser vi men det som lockar är den höga utdelningen.

Ework har de tre senaste åren skiftat ut 2,5 kronor per aktie i ordinarie utdelning. Förra året skiftade ledningen ut 2 kr extra så den totala utdelningen blev 4,5 kr. Vi räknar med minst 3 kr/aktie i år, kanske 3,5 kr till och med, vilket ger en direktavkastning på mellan 4,9-5,7 procent.

Det finner vi attraktivt givet att det är ett tillväxtbolag. Vi ser en uppsida på 10 procent kursmässigt och ovanpå det tillkommer som sagt utdelningen på cirka 5 procent.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Ework Group Köp 61,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -