Möjligt att plocka ut pensionspengarna

Pension Pensionspengar som tidigare varit inlåsta kan nu tas ut i förtid, om summorna är små. Det gör att man kan välja bättre och billigare former för sitt sparande.

Fram till och med årsskiftet har det gått att skattefritt sätta undan pengar till ett privat penssionssparande, först upp till 12 000 kronor per år och under 2015 maximalt 1 800 kronor.

Det här sparandet, som nu har slopats efter ett politisk beslut, innebar att pengarna låstes in i pensionförsäkringar och på IPS-konton (IPS står för individuellt pensiosnssparande) fram till och med 55-årsdagen. Det skulle inte gå att konsumera upp pensionskontot i förtid, var tanken.

Men nya regler
gör att det nu blir möjligt att plocka ut – eller återköpa – pensionspengarna i förtid, något som tidigare krävt dispens från Skatteverket. Det kommer dock bara att gälla mindre belopp upp till 44 300 kronor.

Tanken är att det ska vara möjligt byta till mer förmånliga alternativ när det avdragsgilla sparandet försvunnit. Så för den som har pengar placerade i försäkringar med höga avgifter blir det nu möjligt att plocka ut dem och i stället exempelvis köpa lågprisfonder på ett investeringssparkonto.

Därmed blir det också lättare att samla ihop flera mindre sparanden till ett enda, vilket kan ge bättre överklick över den framtida ekonomin.

Värt att tänka på är att pengarna kommer att beskattas vid återköp från IPS eller pensionsförsäkring, eftersom de placerats där skattefritt. För höginkomsttagare kan det innebära att det blir dyrare att plocka ut pengarna nu än om de tas ut efter pensionen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -