Köparna känner sötsug

Teknisk analys Efter en mörk första börsvecka finns signaler om fortsatt brant utförsbacke i Stockholm. Bland enskilda bolag talar dock trenden för en bra vinter i godisaktien.

OMX Stockholm 30

Stockholmsbörsen ligger innom en fallande trendkanal och vidare nedgång indikeras. Indexet har fallit kraftigt efter säljsignal från en dubbeltopp-formation.

Målkursen vid 1 422 punkter har nåtts men formationen signalerar fortsatt utveckling i samma riktning. Indexet har också brutit ned genom stödet vid 1 300 punkter – och vidare nedgång är därmed signalerad.

Sett till Investtechs forskning kring årstidsvariationer är vi inne i en statistiskt stark period på Stockholmsbörsen. Januari och februari har varit en gynnsam period att äga aktier.

Investtechs kortsiktiga hausseindex ligger på 38 punkter vilket indikerar en övervikt av pessimister på kort sikt. Det långsiktiga ligger på 54 punkter vilket indikerar en svag övervikt av optimister på lång sikt.

Andelen insiderköp på Stockholmsbörsen den senaste månaden är 53 procent, enligt Investtechs insiderbarometer. Andelen insiderköp för det senaste året ligger på 61 procent.

Stockholmsbörsens OMXS30-index har sedan 1987 uppvisat en genomsnittlig utveckling på 1,9 procent i januari och 2,8 procent i februari.

Samlat är indexet svagt negativt på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Svagt sälj

 
Cloetta

Cloetta ligger i en stigande trendkanal vilket signalerar att optimismen är ökande. Fortsatt positiv utveckling indikeras.

Kursen steg på hög volym under måndagen vilket signalerar att köparna är aggressiva och villiga att gå upp i pris för att köpa aktien.

Det finns stöd strax under dagens kurs, vid 27 kronor, vilket indikerar att det finns köpare på denna nivån.

Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Köp


Biogaia

Biogaia har, i kombination med hög volym, brutit ned genom en fallande trendkanal. Det signalerar i första hand en svagare stigningstakt eller mer horisontell utveckling.

Brottet ned genom 268 kronor genererade en säljsignal från en dubbeltopp-formation vilken signalerar fortsatt nedgång till 234 kronor eller mer. Formationen indikerar även att pessimismen ökar och att aktien kan komma att inleda en fallande trend.

Stignalen stärks av svagt momentum och negativ volymbalans. Aktien är totalt sett tekniskt negativ på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Svagt sälj

 

Nordea Bank

Nordea Bank ligger i en fallande trendkanal på medellång sikt vilket indikerar fortsatt nedgång.

Kursen har brutit ned genom motståndet vid 91 kronor och nästa stöd finns vid 82 kronor. Det gör att uppsidan är stor i förhållande till nedsidan.

Insiderhandeln är negativ efter en rad försäljningar under november månad. Det försvagar aktien. Aktien är samlat tekniskt negativ på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Sälj

 

Vill du veta mer om hur teknisk analys tolkas, klicka här.

INVESTTECH

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -