Monsterrusning i nya teknikbolaget

Börs Det smällde till direkt i årets första nyintroduktion på Aktietorget. Raybased, verksamt i den glödheta branschen Internet of things, rusade flera hundra procent när handeln drog igång.

Teknikbolaget Raybased rusar i hög omsättning när aktien börjar handlas på fredagen. Det
blir därmed succé för 2016 års första nyintroduktion på Aktietorget. Det var kanske inte helt otippat då bolaget befinner sig i den glödheta branschen sakernas internet, Internet of things. Nyemissionen blev också våldsamt övertecknad. 

Aktien började handlas på 17,50 kronor och klockan 09.50 var senast betalt 22,40 kronor. Det är en uppgång på hela 300 procent jämfört med teckningskursen på 5,60 kronor. Som mest har aktien handlats för 25 kronor blankt vilket är 346 procent över teckningskursen.

Hittills i dag har aktier för 26 miljoner kronor bytt ägare. Bolaget har 5,43 miljoner aktier och börsvärdet är nu 116 miljoner kronor. 

Det var ett mycket hårt tryck i listningsemissionen. Omkring 4.000 tecknare ville teckna sig för totalt 160 miljoner kronor, motsvarande en teckningsgrad på hela 2.200 procent. Styrelsen utnyttjade hela övertilldelningsoptionen och bolaget tillförs 8,2 miljoner kronor efter noteringskostnader på 1,1 miljoner kronor. 

Teknikbolaget är baserat i Trollhättan och verksamt inom sakernas internet, Internet of Things, det vill säga fysiska enheter som kopplats upp mot internet.

Bolaget har utvecklat en trådlös plattform för fastighetsautomation och som gör det möjligt att övervaka, styra och optimera alla elektriska funktioner i en fastighet, exempelvis värme, ventilation, belysning och säkerhet.

Systemet består av både hård- och mjukvara med ett öppet gränssnitt som är kompatibelt med alla de standarder och protokoll som finns på marknaden idag. Slutkunden är fastighetsägare av kommersiella fastigheter.

Nyttan med Raybased är att minska energiförbrukningen, sänka installations-, drifts- och underhållskostnaderna, öka komforten och öka säkerheten. Systemet kan också byggas ut med framtida applikationer. 

Raybased genomför sin första kommersiella installation under december 2015. Parallellt med utvärderingen av installationen startar arbetet med marknadsföring och försäljning. 
Bolaget har därför svårt att lämna tillförlitliga prognoser om intjäning och lönsamhet. Styrelsen budgeterar dock för att rörelsen ska generera ett positivt kassaflöde under 2017.

FINWIRE

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -