Distit är på rätt kurs

Aktieanalys Distit har röjt undan logistikproblemen och nu kan affärerna ta fart. Vi hoppas att ledningen vågar nosa på nya förvärv. Det skulle ge nytt bränsle åt aktien.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

It-distributören Distit säljer kablar, tangentbord, hörlurar och andra it-tillbehör. Koncernen består av tre självständiga bolag. Bolagen har egen ledning och redovisar sina resultat separat. Men det finns flera möjliga synergier mellan dem, bland annat inom marknadsföring, inköp och lager.

I en bransch som länge lidit av prispress har Distit lyckats leverera vinster under två decennium. Koncernen omsätter nästan 1,5 miljarder kronor per år men så omfattande har affärerna inte alltid varit. De senaste tre åren har bolaget vuxit kraftigt genom förvärv och lagt på sig 1 miljard kronor i omsättning.

Ursprunget till Distit återfinns i början av 1990-talet men utgör i dag bara ett ben i koncernen. Bolaget som fått namnet Swedeltaco tillhandahåller ett brett sortiment av datortillbehör, kablar och nätverksprodukter. Närmare en tredjedel av intäkterna kommer av produkter ur det egna sortimentet under varumärkena Deltaco och Streetz. Generellt är vinstmarginalen bättre på de egna produkterna och därför är det mycket positivt att försäljningsandelen ökat med 15 procent i en jämförelse år mot år.

Under första delen av 2015 har Dist IT dragits med logistikstrul och leveransproblem. Det skedde i samband med att lagerhanteringen, som drivits i egen regi, lagts över på Postnord. För att mildra kundernas vrede över långa leveranstider tvingades bolaget att köra med dubbel logistik under en period och extrakostnaden för strulet uppgick under första halvåret till ungefär 6,5 Mkr. Problemen ska nu vara ur världen och logistikutgifterna därmed minska.

Danska Aurora, som förvärvades 2013, erbjuder hela sortiment av hemelektronik till nordiska butiker. Försäljningen ökade med nästan 14 procent i kvartalet men bruttomarginalen sjönk. Främst på grund av säljstarten av Procter & Gambles två varumärken Oral-B och Braun.

Det tredje verksamhetsbenet Alcadon levererar infrastruktur för data- och telekommunikation. Bolagets försäljning ökade med 15 procent i tredjekvartalet och omsättningen steg till 61,3 Mkr. Mer intressant är att ledningen för Distit har beslutat att Alcadon ska delas ut till aktieägarna och nu pågår förberedelserna för en separat notering på First North.

Detaljerna kring avknoppningen kommer snart men enligt Distit ska listningen ske under 2016. I samband med detta ska Distit köpa ledningens minoritetspost i bolaget om 20 procent, något som varit överenskommet sedan 2012.

Affären belastar bolagets finanser men samtidigt är prislappen rimlig och en stundande fastighetsförsäljning kommer att ge klirr i kassan även om den kanske dröjer.

Nettoskulden motsvarar tre gånger fjolårets rörelsevinst och består till mindre än hälften av ett obligationslån om 100 Mkr som förfaller 2019. Den löper med en kupongränta 400 punkter över 3-månaders Stibor.

Hittills i år har koncernens intäkter vuxit med 14,6 procent och ett försiktigt antagande vore en tillväxt för helåret på åtminstone 11-12 procent. Då skulle omsättningen landa på ungefär 1 550 Mkr. Givet aktiepriset 47 kronor värderas varje intäktskrona till knappt 30 öre och det är prisvärt givet rörelsemarginalen på 4-5 procent.

Att logistikbesvären nu sägs höra till historien gör att vi vågar tro att årets marginalpress gör halt under 2016. Med en tillväxt i nivå med bolagets långsiktiga målsättning – att organisk växa med 10 procent per år – stiger försäljningen till 1 700 Mkr under 2016. Med en bibehållen bruttomarginal på cirka 24 procent stiger vinsten per aktie till ungefär 4,8 kronor.

Men skummar vi av glädjebruset kanske tillväxten inte blir så kraftig. Ett mer jordnära antagande är en omsättning kring 1 630 Mkr och en vinst per aktie kring 4 kronor. Det ger p/e 12 på 2016 års vinst och en uppsida i aktien inom rimlighetens gränser på 25 procent.

Mest intressant vore om ledningen vågade damma av den tidigare förvärvsstrategin. Det skulle verkligen kunna öka attraktiveten. Att branschen som sådan är pressad kan vara en fördel för fyndköparen och ledningens shoppingfacit är så här långt mer än godkänt.

Förra årets utdelning var 1,50 kronor per aktie och sannolikt kan den siffran bli något högre för räkenskapsåret 2015. Till dagens kurs innebär den gamla utdelningen en direktavkastning på 3,2 procent, vilket inte är fy skam.

Tyvärr är aktien sällan handlad och den tunna handeln tarvar en viss rabatt.

Och så var det de här med den rasande aktiemarknaden. Världens börser faller på ökad Kinaoro. Isolerat ter sig Distit som köpvärd och i relation till aktiemarknadens generella värdering är aktien attraktiv.

Men i den takt med att världens aktiekurser förlorar höjd riskerar Distit att tappa sitt relativa försprång. Med en rejäl brasklapp för katastrofstarten av aktieåret 2016 får Distit ändå en köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
DistIT Köp 45,10 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -