De flesta får det bättre – men inte bostadsägarna

2016 Löner, pensioner och a-kassa växer under 2016 och fler hushåll kommer att ha mer pengar över varje månad. För bostadsägarna ser festen dock ut att vara över.

Svenskarna kan se fram emot mer pengar i plånboken under det kommande året. Det gäller alla typer av hushåll, såväl löntagare som pensionärer och arbetslösa, enligt en analys som Swedbank har gjort av hushållens ekonomi 2016.

"Jag är överraskad över storleken på förbättringen. Vi hade räknat med att det skulle bli bättre, men inte med så här mycket", säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, till TT, enligt SvD Näringsliv.

Den allra största förbättringen får arbetslösa. I september höjdes taket i a-kassan från knappt 19 000 kronor till 25 000 kronor vilket efter skatt alltså kan ge flera tusen kronor extra varje månad.

"Från att gå back med drygt 900 kronor får en arbetslös i stället knappt 2 300 kronor över. Det vill säga 3 200 kronor mer i plånboken varje månad, säger Arturo Arques.

För dem som jobbar väntas lönerna öka med knappt tre procent under 2016. Och trots kommunala skattehöjningar och förändringar av jobbskatteavdraget så ökar den disponibla inkomsten.

Mellan 2015 och 2016 ökar pensionsinkomsterna med drygt 4 procent och tillsammans med sänkt skatt på pensionen gör det att skillnaderna i plånboken kommer att bli större än för den genomsnittlige löntagaren.

Däremot väntas 2016 inte bli ett lika bra år för de bostadsägande hushållen som 2015, då priserna på vissa håll ökade med omkring 20 procent, och energipriserna var kraftigt nedtryckta.

"Räntenivåerna har förmodligen bottnat nu och förmodligen kommer både det allmänna ränteläget och bostadsräntorna, särskilt de längre bundna räntorna, börja krypa uppåt. Förmodligen sker det långsamt och utan större dramatik men ett trendbrott är det lika fullt efter den långa period av ständigt sjunkande räntor vi har upplevt haft de senaste åren", säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson till Placera.

Sannolikt gäller detsamma för energipriserna. Och även om dessa inte vänder skarpt uppåt under året lär resan mot allt billigare olja, bensin och energi nu knappats fortsätta så mycket längre.

Just bostadsfrågan – räntorna, den eventuella bubblan och det växande skuldberget – väntas bli den dominerande ekonomiska diskussionen, både vid köksborden och på politisk nivå, även under 2016.

"Det mesta tyder på att den långa resan mot ett amorteringskrav kommer i mål till sommaren och möjligen kommer fler åtgärder att övervägas", säger Jens Magnusson.

Det som kommer att avgöra är hur prisutvecklingen ser ut de kommande månaderna. Under den gångna hösten har såväl de kraftiga prisökningarna som hushållens förväntningar på framtida priser börjat mattas av, vilket talar för en lugnare marknad under våren.

"Om den trenden håller i sig kanske myndigheter och politiker nöjer sig med amorteringskravet men om prisökningstakten vänder upp igen lär fler åtgärder övervägas. Närmast till hands ligger nog en nedtrappning av ränteavdragen men det är inget regeringen är särskilt sugen på".

"Den här nedtrappning
kan bli en stor fråga under året eftersom det påverkar alla låntagare. Och i takt med höjda räntor kan det bli tufft för många hushåll även om den sker stegvis", säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -