Köpvärda fonder i juli – så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har varit fortsatt bra för Placeras rekommenderade fonder. Sex av tio fonder har slagit sin kategoriindex.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av likande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet. Nu är det dags att utvärdera hur det har gått för de fonder som vi rekommenderade i juni 2015.

Det senaste halvårets svaga utveckling har fått världsindex att gå ner drygt 4 procent. Det har varit en volatil och tuff period för fondsparare. I absoluta tal har åtta av tio fonder tappat i värde.

Men i relativa tal, jämfört med sina kategoriindex, har de klarat sig bra. Sex av tio fonder har levt upp till våra höga förväntningar.

Båda våra indexfonder bland högriskfonderna har fallit mer än snittet av liknande fonder. 2015 har varit ett bra år för småbolagsinvesteringar, de har haft en betydligt bättre utveckling än storbolag. Aktiva förvaltare kan avvika från index och har lättare att investera i mindre bolag. En förklaring är de index som indexfonderna följer till stor del består av storbolag.

Vårt val av aktivt förvaltad högriskfond, UBS (Lux) ES Eurp Opp Uncons EUR P, visar på just det. Fonden har stigit med drygt 2 procent under perioden då snittet av breda eurofonder har tappat nästan 8 procent.

Swedbank Robur Exportfond har haft det tufft i rådande marknadsklimat med kinaoro och stora nedgångar för råvarupriser under hösten. Fonden är ned 2,1 procent medan kategoriindex är upp hela 8 procent under halvåret. Fonden har inte levt upp till våra långsiktiga förväntningar och gått betydligt sämre än kategoriindex.

All våra fyra blandfonder har utvecklats som förväntat. Placeras basfond, Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige har slagit snittet av liknande fonder. AMF Balansfond har avkastat sämst av blandfonderna under perioden. Cliens Mixfond har levt upp till våra långsiktiga förväntningar och gått betydligt bättre än kategoriindex.

Bästa avkastning av våra blandfonder har Sensor Select Sverige, fonden togs in i juni. Fonden har gått upp hela 11,5 procent under perioden. Fonden gått väldigt mycket bättre än kategoriindex som är negativt under perioden med drygt 4 procent.

Spiltan Räntefond Sverige har haft det tufft i rådande ränteklimat fonden har gått ned 0,3 procent. Det är bättre än kategoriindex som är ned knappt 1 procent.

Det senaste halvårets marknadsturbulens har varit extremt utmanande för hedgefonder och 2015 kommer att bli ett av de sämsta åren någonsin. Utvecklingen för lågrisk hedgefonden Atlant Stability har varit svag. Den har gått ner 1,7 procent, vilket är under våra långsiktiga förväntningar.

Vi ser fram emot nästa månadsutvärdering och hoppas att våra rekommenderade fonder ska fortsätta leverera bra avkastning.

  Avkastning Kategori-
  6 mån % index %
SPP Aktiefond Global -6,6 -5,6
SHB MSCI Emering Markets Index -16,8 -13,8
UBS (Lux) ES Eurp Opp Uncons EUR P 2,0 -7,5
Swedbank Robur Exportfond -2,1 8,0
Swedbank Robur Mix Indexfond Sve -2,2 -3,3
Cliens Mixfond B -0,4 -4,1
AMF Balansfond -2,8 -4,1
Sensor Sverige Select 11,5 -4,1
Spiltan Räntefond Sverige -0,3 -0,9
Atlant Stability -1,7 -0,4
Källa: Morningstar värden per den 28 december  
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -