Storleken hade betydelse

Fonder Det är storleken som räknas när man summerar fondåret 2015. Här är fonderna som gått bäst och sämst i år.

Det har varit ett händelserikt 2015. I början av året fortsatte den starka januarieffekten med börsrally fram till slutet av april då toppen var nådd. Under sommaren hade vi en turbulent period med börskrasch i Kina och en överraskande devalvering av den kinesiska valutan i augusti som skapade stor oro på finansmarknaderna. Efter det kollapsade råvarorna totalt under hösten.

Småbolagsaktier är tydliga vinnare i Sverige och i resten av Europa under året. Nio av tio fonder på topplistan – samtliga förutom förstaplatsen – investerar i småbolag. Att småbolagen gått så mycket bättre än de större har skapat problem för indexfonder, börshandlade fonder och förvaltare som främst köper aktier i storbolag, vilka alltså har haft en ganska skral utveckling under året.

Snittet för de svenska småbolagsfonderna är en värdeökning på knappt 23 procent i år, medan svenska fonder som investerar i storbolag bara gått upp 6,3 procent.

Globalt har MSCI Världsindex stigit med 5 procent mätt i svenska kronor. Flera av de utländska investeringarna är på plus eftersom den svenska kronan har utvecklats svagt mot den amerikanska dollarn under året. Den amerikanska dollarn har stigit med över 9 procent i år mot den svenska kronan.

Småbolagen på den svenska börsen har haft en exceptionellt stark utveckling de senaste fem åren och överavkastat betydligt mot storbolagen. Jämför man de etablerade indexen ser man att Carnegie småbolagsindex har gått upp knappt 100 procent under den senaste femårsperioden, jämfört med 45 procent för de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen. Båda indexen har återinvesterade utdelningar.

Två fonder vi hittar i topp på vinnarlistan är Carnegie Swedish Small Cap och DNB Micro Cap. De har rusat nära 40 procent i år.

Gemensamt för de fonder vi hittar i toppen är att de har relativt stora innehav i spelbolag som Unibet och Betsson. Det är en bransch som vuxit kraftigt men som saknas bland storbolagen och därför inte finns i en typisk svensk storbolagsfond som exempelvis Avanza Zero.

Att småbolagen stått emot sommarens och höstens globala turbulens bättre än de stora bolagen är inte helt överraskande eftersom dessa bolag generellt sett är mer beroende av den svenska hemmamarknaden och i mindre grad av ett nervöst Kina eller fallande råvarupriser.

En annan kategori som gått mycket stark under 2015 är it- och teknik fonder. Snittet för dessa är en värdeökning på 15,2 procent. År 2004 var till exempel Volvo och Apple värderade till ungefär lika mycket på börsen. År 2015 är Apple värt närmare 30 gånger mer än Volvo. Världen förändras.

Vinsterna har värderats upp vilket gett fart åt aktierna på börsen. Teknikbolag är också relativt ocykliska vilket i kombination med välfyllda kassor tilltalar många placerare när konjunkturen varit svag på många håll.

Bland vinnarna under 2015 hittar vi Swedbank Robur Ny Teknik som gått upp hisnande 47 procent under året. Betydligt bättre än snittet för kategorin har också Lannebo Vision gått men 27 procents avkastning.

Avslutningen på året ser dock ut att bli fortsatt sur för Råvarufonderna. De är tillsammans med Brasilienfonder årets stora fondförlorare. Råvarufonder fonderna har i genomsnitt gått ner 23 procent för 2015.

Successivt lägre efterfrågan från bland andra Kina i kombination med kapacitetsökningar som leder till utbudsöverskott har resulterat i kraftiga prisfall för många råvaror.

Oljepriset har sjunkit som en sten under året med 36 procent mätt i amerikanska dollar. I botten på förlorarlistan hittar vi nickel som är ned i runda slängar 40 procent under året mätt i amerikanska dollar. I ett längre perspektiv är tillgångsklassen ändå attraktiv om utbudet minskar och inflationen stiger i takt med råvarupriserna.

Sämst har det gått för Allianz Global Metals and Mining A som gått ner med 41 procent.

Den fondkategori som har presterat sämst i år är föga förvånande Brasilien. Brasilienfonderna har i genomsnitt gått ned 35 procent.

Det är just de fortsatt nedpressade råvarupriserna som tynger Brasilien, tillsammans med strukturella problem. Tillväxten har fallit sedan 2014 och väntas fortsätta göra det en god bit in på 2016. Fallande råvarupriser i kombination med haltande inhemsk ekonomi, med bland annat hög inflation och stigande arbetslöshet, pressar tillväxten.

Brasilien har under året upplevt korruptionsproblem och politiska spänningar vilket är en giftig cocktail. Det här ledde till slakt på både Sao Paulo-börsen och i den brasilianska valutan. De stora förlorarna är HSBC GIF Brazil Equity AC som rasat 41,3 procent i år och Parvest Equity Brazil C C med en nedgång på 39,1 procent.

De populäraste fonderna 2015 hittar man dock inte i någon av ovan nämnda kategorier. Av de 43 miljarder kronor som svenskarna nettosparade fram till november gick den absoluta lejonparten till blandfonder.

Aktiefonder är dock fortfarande det populäraste alternativet bland spararna. Av den totala fondförmögenheten i Sverige, som nådde den nya toppnivån 3 301 miljarder i slutet av november, var knappt 57 procent placerade i aktiefonder.

Vinnare 2015 % 5 år%
Swedbank Robur Ny Teknik 47,8 181,3
Carnegie Swedish Small Cap 1A 39,7 128,3
DNB Sweden Micro Cap 38,7 132,3
Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige 35,7 118,2
SEB Europafond Småbolag 32,4 120,9
Catella Småbolag 30,9 92,2
Handelsbanken Svenska Småbolag 30,6 122
Carnegie Småbolagsfond 30,4 -
AMF Aktiefond Småbolag 30,1 98,1
Didner & Gerge Small & Microcap 30 -
     
Förlorare 2015 % 5 år %
HSBC GIF Brazil Equity AC -41,2 -64,8
Allianz Global Metals and Mining A -41,1 -75,2
Parvest Equity Brazil C C -39,1 -60,2
BGF World Mining A2 -38,6 -71,3
JPM Brazil Equity A (acc) USD -38,2 -63,3
Handelsbanken Brasilienfond -35,3 -46,3
Schroders ISF Global Energy A -35,1 -59,3
Nordea Brasilienfond -35 -
UBS (Lux) ES Brazil (EUR) P-acc -33,9 -61
JPM Global Natural Resources A (acc) EUR -33,6 -69
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -