Hög värdering i Clavister – och hög potential

Aktieanalys It-säkerhet är mer aktuellt än någonsin och branschen kokar på börsen. Ett av bidragen är Clavister på First North-listan, vars aktiekurs stigit med över 280 procent bara i år.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Nätverkssäkerhetsbolaget Clavister är ett av flera it-bolag som ökat enormt i popularitet på börsen senaste året. Bolaget levererar nätverkssäkerhetslösningar till större företag och telekomoperatörer.

En förlösande faktor för höstens kursuppgång var avtalet som tecknats med Canon IT Solutions i Japan. Avtalet är Clavisters kanske mest betydelsefulla hittills och innebär en introduktion på it-marknaden i Japan. I samband med avtalsskrivningen väljer Canon att fasa ut flera konkurrerande erbjudanden med målsättningen att satsa på Clavisters egenutvecklade produkt.

Brandväggen som Canon först har valt att lansera heter E80 och väntas sälja för cirka 170 Mkr i Japan under en femårsperiod.

Hur stor del av intäkterna som faller tillbaka på Clavister är svårt att sia om men analyshuset Remium uppskattar siffran till ungefär 50 procent. Försäljningen motsvarar enligt CTO John Vestberg en försäljningsvolym på 12 000-15 000 enheter per år, vilket kan ställas i relation till den nuvarande försäljningen av 2 000-4 000 enheter.

På sikt kan samarbetet med Canon komma att vidgas både vad gäller geografi och produktbredd. Och marknadsaktörerna har absorberat den stora potentialen i aktiekursen.

Clavister beskriver nätverks- och informationssäkerhet som lika naturligt som lås och larm på ytterdörren. Men digitala tjuvar hindras inte av ett sjutillhållarlås. Det ska till brandväggar och digitala skyddsmurar. Och dessa ska fungera utan att bli ett hinder för den som har rätt till inträde.

Digital säkerhet har aldrig varit viktigare och marknaden blir bara större. När företagsvärlden pratar it-budget är det främst säkerhet som pengarna ska brännas på. Enligt ett ledande marknadsinstitut förväntas den globala marknaden för it-säkerhetsprodukter uppgå till 600 miljarder kronor nästa år.

På kort tid har allmänhetens digitala kommunikation blivit en livsnödvändighet. Allt från att ringa, boka parkeringsplats och lämna in deklarationen till Skatteverket sker via våra smarta telefoner och det ställer krav på hög säkerhet. Både hos myndigheter och berörda företag men främst hos nätoperatörerna. Och det ska ske utan att kränka användarens integritet eller minska nätets kapacitet.

Enligt det amerikanska kommunikationsföretaget Cisco förväntas den globala mobila datatrafiken växa till 16 miljarder exabytes per månad 2018 vilket motsvarar en elvafaldig ökning sedan 2013.

Tidigare i år slöt Clavister ett annat viktigt avtal. Globalt ledande Artesyn Embedded Technologies ska sälja Clavisters produkter, bland annat för säkrare 4G-nätverk. Avtalet väntas stärka bolagets position som leverantör till telekomindustrin och ledningen bedömer att intäkterna från samarbetet kan bli lika stora som de från Canon-avtalet.

The internet of things. Fenomenet beskriver hur allt fler av våra ägodelar kopplar upp sig på internet. Vi har vant oss vid uppkopplade övervakningskameror och självavläsande elmätare. Snart berättar kanske våra eltandborstar för tandläkaren när det är dags för undersökning. Det är i alla fall åt det hållet som utvecklingen barkar.

I framkant av the internet of things finns flera biltillverkare som redan kopplat upp en del bilmodeller. Det öppnar för nya samarbetsmöjligheter och korsbefruktningar mellan billeverantörer och it-tjänstebolag som Google och Spotify. I förlängningen kan bilen kanske kommunicera med tandborsten, tandläkarens databas och din digitala kalender. Återigen ställs enorma krav på säkerheten i kommunikationen för att hålla oönskade företag och personer borta från all vår privata information.

Det är svårt att inte se potential i Clavister men rallyt i aktien har pågått i snart ett år. Kurshaussen har diskonterat stora framgångar och bolaget värderas redan till mer än 1 miljard kronor. Samtidigt kan årets försäljning inte förväntas bli mer än cirka 70 Mkr. På sista raden vänts ett rätt tungt minusresultat och det ska mycket till för att motivera miljardvärderingen i solida siffror.

För att få ett hum om vad marknaden väntar sig av bolaget räknar vi baklänges. Accepterar vi en värderingsmultipel på 30 så behöver resultatet efter skatt stiga till nästan 38 Mkr. Det är mer än hälften av vad vi antar om omsättningen i år. Men bruttomarginalen är hög. Förra året uppgick den till över 80 procent men sjönk i tredje kvartalet till cirka 70 procent.

Oavsett är det högt och om försäljningen tar fart kan det få exponentiell effekt på resultatet. Men sannolikt dröjer det minst två år fram i tiden innan vi får se ett plusresultat ens i ett positivt scenario.

Vi tror att Clavister kan vara en stark krydda i portföljen även på dessa nivåer. Men den som landar i ett köpbeslut bör vara medveten om att stora förväntningar redan är inprisade i aktiekursen. Det gör också att utvecklingen på senare varit rätt svängig.

Vår tidshorisont på tre till sex månader är alldeles för kort för att bolaget ska hinna skörda frukten av de nya avtalen så trots att bolaget lockar blir det ingen generell köprekommendation från oss.

Storleken på den framtida försäljningen är svår att förutspå trots viss indirekt guidning av Canonavtalet och det gör det långsiktiga prognosmakeriet väl konstnärligt.

Vi har full förståelse för spekulativa köpare som tar sig an aktien – men vår rekommendation stannar vid neutral, trots att vi alltså ser stor potential i bolaget.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Clavister Holding Neutral 60,75 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -