Ingves extremränta satte tonen för 2015

Privatekonomi När vi ska summera det ekonomiska året 2015 är det framförallt en fråga som lär gå till historien – Riksbankens minusränta och det efterföljande boprisrallyt.

Det har varit ett riktigt bra ekonomiskt år för många svenskar – och för Sverige. I stort sett samtliga hushåll har fått mer i plånboken och enligt SCB:s siffror har den ekonomiska tillväxten inte varit så stark som den är nu på två decennier. Och det är framförallt hushållens konsumtion som driver utvecklingen.

Särskilt bra har det gångna året varit för de svenskar som äger sin bostad. Boendekostnaderna har varit låga, med rekordlåga räntor och nedtryckta energipriser, samtidigt som många har kunnat se värdet på sin bostad skena tvåsiffrigt – i de hetaste områdena så mycket som 20 procent.

Priserna har drivits upp genom en kombination av låga räntor, bostadsbrist och en bra utveckling för hushållens disponibla inkomster under flera år med låga skatter och låg inflation.

Inte minst fick utvecklingen fart när Riksbanken i februari tog det historiska beslutet att sänka räntan ner under nollstrecket.

"Det var oväntat, framför allt med tanke på att svensk ekonomi går väldigt bra. Det fick sparräntorna att sjunka till rekordlåga nivåer men framför allt tryckte det ner boräntorna och skapade ett boprisrally. Vi kan vänta oss fortsatt låga boräntor men knappast att de blir lägre än i dag. Oavsett om Riksbanken skulle sänka räntan igen eller inte", säger Maria Landeborn, privatekonom på Skandiabanken.

Den extrema lågräntepolitiken, de skenande bostadspriserna och framförallt vilka åtgärder som måste till för att undvika en eventuell bobubbla har varit en ständigt pågående diskussion under det gångna året.

"Prisuppgången i bostadsmarknaden är förstås ohållbar och mycket talar för att den kommer lugna ned sig under nästa år. De som är högt belånade bör i det här läget amortera eller bygga upp en buffert. Med det låga ränteläget bör det finnas utrymme för det", säger Joakim Bornold, sparekonom på nätbanken Nordnet.

Ett tvingande amorteringskrav har presenterats som en av lösningarna på hushållens växande skulder men Finansinspektionens förslag har stoppats två gånger eftersom det inte ansetts ha lagligt stöd. Nu verkar dock kravet på bostadsköpare att amortera nya lån bli verklighet från och med kommande vår.

Även en minskning av ränteavdraget, som alla politiska partier tidigare sagt tydligt nej till, har på allvar börjat diskuteras som en lösning på den höga skuldsättningen.

"Andra åtgärder som har diskuterats är höjda kapitalkrav för banker och införande av ett skuldkvotstak men hittills har det handlat mycket om diskussioner och förberedelser. Mycket få faktiska beslut på området har fattats under året", säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

Kanske har medvetenheten om att förändringarna är på väg redan fått viss effekt på svenska bostadsköpare, för den snabba prisstegringen bromsade in under höstmånaderna. Huruvida det bara ett tillfälligt hack i den branta kurvan eller ett faktiskt trendbrott är dock för tidigt att säga.

Under året som gått har också ett nytt verktyg satts i händerna på bostadsköpare och låntagare i förhandlingen med bankerna. Sedan försommaren är bankerna skyldiga att redovisa den genomsnittliga räntan som deras kunder faktiskt tecknat bolån till under den gångna månaden, och inte bara den så kallade listräntan som är ett första erbjudande från banken utan förhandling och prutning.

"Kravet på bankerna att redovisa snitträntan gör att vanligt folk nu kan sänka sina kostnader med en fjärdedel", säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -