Det här måste du tänka på inför 2016

Privatekonomi Efter nyår förändras rot- och rutavdragen, flera nya skatter börjar gälla, och hundratusentals svenskar riskerar också att få sina pensionspengar dubbelskattade. Här är några små spartips inför 2016 som kan få stor effekt i plånboken.

SKATTER OCH AVDRAG

Rot sänks – rut får nytt tak

Från och med den 1 januari 2016 sänks rotavdraget till 30 procent av arbetskostnaden. Det är dock fortsatt möjligt att göra avdrag på totalt 50 000 kronor, oavsett hur gammal man är.

Vill man utnyttja den maximala skattereduktionen för rotarbeten måste arbetskostnaden uppgå till minst 166 667 kronor: 0,3 x 166 667 = 50 000.

Taket för rutavdraget halveras från årsskiftet till 25 000 kronor för dem under 65 år, medan personer över 65 har ett fortsatt maximalt utrymme om 50 000 kronor. För alla gäller, som tidigare, att avdrag kan göras för 50 procent av arbetskostnaden.

För den som köpt rot- eller ruttjänster under slutet av året kan det vara bra att tänka på att arbetet måste vara fakturerat och betalat före årsskiftet för att omfattas av 2015 års regler (då rotavdrag upp till 50 procent av arbetskostnaden kan göras) – även om själva arbetet inte är färdigt.

Arbetet måste också avslutas under januari månad för att 2015 års regler ska gälla, och utföraren av arbetet måste också ansöka om utbetalning från Skatteverket senast den 31 januari.

Skattereduktion för gåvor försvinner

Hittills har det varit möjligt att få sänkt skatt med upp till 1 500 kronor för gåvor till godkända, ideella verksamheter.

Men från och med den 1 januari 2016 försvinner rätten att göra avdrag för välgörenhet.

Nästa års skattehöjningar

Från och med årsskiftet kommer ett antal skatter att justeras. Jobbskatteavdraget trappas av för arbetsinkomster över cirka 50 000 kronor per månad och försvinner helt för månadsinkomster över 123 300 kronor.

Fler svenskar kommer också att få betala statlig inkomstskatt när den nedre skiktgränsen inte räknas upp.

Flera av energiskatterna höjs, exempelvis blir bensin i ett slag 48 öre dyrare per liter från och mer årsskiftet och dieselskatten höjs med 53 öre per liter exklusive moms.

Den skatt som gäller för investeringssparkonto och kapitalförsäkringar från nästa år innebär en höjning från dagens nivå på 0,27 procent.

 

 

PENSIONSSPARANDE

Undvik att betala dubbel skatt

En av de viktigaste förändringarna för svenska sparare kommande år är att avdragsrätten för det privata pensionssparandet – individuell pensionssparande (IPS) och privat pensionsförsäkring – försvinner helt från och med årsskiftet. Det är alltså hög tid för alla som fortfarande har månadsinsättningar till ett sådant pensionssparande att avsluta dessa.

Systemet med avdragsgilla avsättningar till pensionen har funnits sedan 1994. I slutet av förra året, när det gick att spara 12 000 kronor om året skattefritt, gjorde omkring två miljoner svenskar avdrag för sitt pensionssparande.

Från och med den 1 januari i år drogs det avdragsgilla beloppet ned kraftigt till 1 800 kronor för hela året, i ett första steg att fasa ut systemet.

Och från årsskiftet tas alltså avdragsrätten bort helt och hållet vilket gör att varje krona som stoppas in på ett pensionskonto eller i en pensionsförsäkring kommer att beskattas dubbelt, först direkt i lönekuvertet och sedan när pengarna till slut ska plockas ut som pension.

Information om förändringarna har trummats ut till allmänheten sedan förra året både av Pensionsmyndigheten, av banker och försäkringsbolag där sparandet är placerat, och av mediernas konsumentjournalister.

Men trots det har över hälften av de svenskar som har ett individuellt pensionssparande inte gjort några förändringar, och kommer alltså snart att få sina avsättningar dubbelbeskattade.

Den slopade avdragsrätten gäller de flesta svenskar – men inte alla. Egna företagare och de som saknar pensionsrätt i sin anställning kommer även i fortsättningen att kunna dra av 35 procent av sin inkomst, upp till tio prisbasbelopp (444 000 kronor för inkomståret 2014).

Byt till ISK – och leta efter lågpris

Den som vill fortsätta spara till pensionen på ett effektivt sätt bör så snart som möjligt flytta över till andra sparformer. Och det är framförallt investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring som lyfts fram som de bästa alternativen.

ISK och kapitalförsäkring liknar varandra på många sätt, men den första är en bankprodukt och den senare en försäkring. I båda fallen slipper man som sparare deklarera enskilda vinster och förluster, i stället betalar man en årlig schablonskatt som följer ränteläget vilket gör att den för tillfället är väldigt låg. Både mindre krångligt och mer förmånligt än ett vanligt aktie- och fondkonto alltså.

Det är också fritt fram att kostnadsfritt ta ut och sätta in vilka belopp man vill på ett ISK, vilket innebär att det alltid är gratis att byta sparform.

Tänk på att välja lågprisfonder utan fasta kostnader och en avgift under 0,5 procent. Det finns flera bra alternativ i de flesta kategorier, från globalfonder, Europafonder och tillväxtmarknadsfonder till Sverigefonder som kan vara helt gratis. En bra början kan den här listan, där Placeras fondexpert Pär Ståhl tipsar om sina favoritfonder.

Även när det gäller kapitalförsäkringar bör man undvika dem som har höga förvaltningsavgifter. De billigaste har en årlig avgift på ett par kronor – medan de allra dyraste kan kosta totalt tusentals kronor om året.

Liten höjning av ISK-skatten

Skatten som du varje år ska betala baseras på det totala värdet på din kapitalförsäkring över årsskiftet, och när det gäller investeringssparkontot i början av varje kvartal.

Schablonbeskattningen för de bägge sparformerna utgår under 2016 från statslåneräntan ökad med 0,75 procentenheter, och ska som lägst beräknas till 1,25 procent av kapitalunderlaget.

Statslåneräntan uppgick den 30 november 2015 till 0,65 procent, vilket innebär att skatten på ISK under nästa år blir 0,42 procent.

PPM-soffan ett riktigt bra "val"

För varje hundralapp du har i lön går 2,5 kronor till premiepensionen (dock max 10 921 kronor per år) och i år handlar det om totalt 36,7 miljarder kronor till alla svenskar som haft en inkomst 2015, vilket motsvarar i snitt 6 736 kronor per person.

Premiepensionen placeras i fonder som varje sparare själv väljer och de nya pengarna placeras enligt det senast gjorda valet. Gör man inget aktivt val alls placeras premiepensionspengarna i AP7 Såfa, en global fondportfölj som förvaltas av Sjunde AP-fonden, där risken justeras efter varje persons ålder.

Fram till 55 års ålder är hela portföljen placerad i aktier, därefter trappas risken ner och delar av pensionspengarna läggs i ränteplaceringar. AP7 Såfa använder sig också av en så kallad hävstång vilket innebär att rörelser på börsen får starkare – både upp- och nedgångar – effekt på avkastningen.

Sedan starten 2010 har det statliga förvalsalternativet, som ibland kallas "PPM-soffan", haft mer än dubbelt så bra avkastning som snittet för de privata fonderna.

Läge att se över PPM-portföljen

För den som i stället vill välja egna fonder är det förstås ett bra tillfälle att se över sin portfölj nu vid årsskiftet. Vad har gått bra, vad har gått mindre bra? Hur ser förutsättningarna för det kommande året ut? Finns det någon marknad eller bransch som väntas ha en bra utveckling under det kommande året? Och lång tid är det kvar till pensionen?

Ju längre tid kvar, desto högre risk, det vill säga desto högre exponering mot aktier, kan man ha.

Det går att välja upp till fem olika fonder i PPM och det är kostnadsfritt att göra byten. Här liksom i det vanliga fondsparandet är fondavgiften intressant eftersom en hög avgift riskerar att äta upp delar av avkastningen. Men just i premiepensionssystemet är fondavgifterna rabatterade vilket alltså gör det billigare att välja fonder som annars skulle betraktas som dyra.

Växla lön mot pension

När avdragsrätten för privat pensionssparande försvinner kan löneväxling, som innebär att man avstår en del av sin lön för att i stället få den inbetald till ett pensionssparande, bli mer attraktivt. Men det är i praktiken bara ett alternativ för den tiondel av svenskarna som har en månadslön över 40 000 kronor.

Tjänar man mindre än omkring 40 000 kronor i månaden är det oftast bättre att avstå löneväxling eftersom den allmänna pensionen liksom sjuk- och föräldrapenning påverkas negativt.

Det som finns att vinna på löneväxlingen är förstås dels högre pension, men också chans till minskad marginalskatt och chans till högre pensionsavsättningar än vad man hade fått ut i lön eftersom arbetsgivaren i stället för arbetsgivaravgift betalar en lägre särskild skatt på pengarna och därmed kan sätta undan pensionspengarna utan att det kostar något extra.

Det är dock arbetsgivaren som bestämmer om det ens är möjligt att göra en löneväxling, och det går som löntagare inte att kräva att få löneväxla.

 

SPARKONTON

Det går att få mer än noll i ränta

Trots att det extrema lågränteläget gjort att sparräntan hos bankerna är noll så blir kontosparandet ändå allt vanligare. Att flytta över en liten del av inkomsten till ett sparkonoto är den i särklass vanligaste formen för nysparande, långt mer populär än fonder och försäkringar.

Under 2015 har svenskarna satt undan omkring 80 miljarder kronor på konton utan ränta, vilket innebär att vi totalt "gått miste" om 640 miljoner kronor i utebliven ränta.

Det finns dock alternativ till storbankernas nollräntekonton, där det i en fortsatt lågräntemiljö sannolikt till och med kommer att kosta att ha sina sparpengar i framtiden. I dag erbjuder åtta mindre aktörer en sparränta på mellan 0,8 och 0,95 procent.

 

KVITTA VINST MOT FÖRLUST

Aktier och fonder

Om man handlat med värdepapper i en depå på ett traditionellt aktie- och fondkonto, och inte på ett schablonbeskattat ISK eller i en kapitalförsäkring, går det att kvitta sina vinstaffärer mot eventuella förluster för att minska det belopp som behöver beskattas.

Har man exempelvis gjort en vinst på 50 000 kronor under året, men samtidigt också sålt värdepapper med förlust för 50 000 kronor, så kan man kvitta dessa belopp mot varandra och helt undvika att betala reavinstskatt.

Men för att kunna kvitta vinster och förluster krävs att dessa är realiserade, det vill säga det måste handla om faktiska försäljningar, och dessa måste göras före årsskiftet.

I första hand kvittas aktievinster mot aktieförluster men det går också att göra med fonder. Du behöver själv inte sköta själva kvittningen utan det sker hos Skatteverket i deklarationen.

Bostad, räntor och utdelningar

Den som inte har någon aktievinst att kvitta förluster mot, eller om det efter en kvittning fortfarande återstår en kapitalförlust, har andra möjligheter.

Det går exempelvis att kvitta mot vinst från en bostadsförsäljning, mot ränteinkomster eller utdelningar. I dessa fall är dock endast 70 procent av förlusten avdragsgill.

Man kan också använda sig av uppskovsbelopp från en tidigare bostadsförsäljning för att kvitta mot förluster, om uppskovsbeloppet är minst 20 000 kronor. Även här gäller att endast 70 procent av kapitalförlusten på aktier är avdragsgill.

 

 

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -