Electrolux storaffär avbryts

Börs (Uppdaterad) Electrolux avbryter det planerade förvärvet av GE Appliances. Bolagets fjärde kvartal belastas med nära 400 miljoner relaterade till affären.

Enligt överlåtelseavtalet ska Electrolux betala en så kallad terminationsavgift om 175 miljoner dollar, GE har begärt betalning av beloppet.

"General Electric har meddelat att man har sagt upp avtalet om Electrolux förvärv av GE:s vitvaruverksamhet. Uppsägningen gäller från och med den 7 december 2015 och förvärvet kommer därför inte att genomföras", skriver Electrolux i ett pressmeddelande.

Electrolux beklagar att GE har sagt upp avtalet medan domstolsprocessen fortfarande pågår.

"Electrolux anser att de förlikningsförslag som lämnats till justitiedepartementet har varit rimliga och skulle ha löst de konkurrensrättsliga bekymmer som departementet sett. Justitiedepartementet accepterade tyvärr inte Electrolux förlikningsförslag", skriver Electrolux.

Bolagets fjärde kvartal kommer att belastas med kostnader på totalt cirka 400 miljoner kronor relaterade till köpet av GE-affären som nu är avbruten.

De 400 miljonerna fördelas på: transaktionskostnader och kostnader för det förberedande integrationsarbetet på cirka 175 miljoner kronor och kostnader hänförliga till brygglånet på cirka 225 miljoner.

Vd Keith McLoughlin påpekar att Electrolux verksamhet i Nordamerika är stark och har under 2015 visat en god organisk tillväxt och en god resultatåterhämtning.

Electrolux ambition är att utveckla verksamheten globalt, både genom organisk tillväxt och genom förvärv. En stark balansräkning och bra kassaflöde ger en stabil grund för detta, heter det.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -