Viktiga datumet för rot och rut

Mer i plånboken Från och med januari gäller nya regler för rot och rut. Och vill man kunna dra hälften av arbetskostnaden för exempelvis en renovering, så gäller det att betala fakuran före årsskiftet.

Nästa år förändras både rut och rot-reglerna. Den största skillnaden gäller för rot-tjänster där möjligheten att dra av arbetskostnader sänks från 50 procent till 30 procent. Maxbeloppet på 100 000 kronor gäller även nästa år.

Rutavdraget är
fortsatt 50 procent av arbetskostnaderna men taket halveras från 50 000 kronor till 25 000 kronor för personer som inte har fyllt 65 år.

Och för dem som köpt rot- eller rut-tjänster under slutet av året kan det vara bra att tänka på att arbetet måste vara fakturerat och och betalat före årsskiftet för att omfattas av detta års regler – även om själva arbetet inte är färdigt.

"Betalar man arbetet efter årsskiftet gäller 2016 års regler oavsett när fakturan är daterad", påminner Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Arbetet måste
också avslutas under januari månad för att 2015 års regler ska gälla, och utföraren av arbetet måste också ansöka om utbetalning från Skatteverket senast den 31 januari.

Enligt ett regeringsförslag som kommer att ingå i vårbudgeten ska rutavdraget utvidgas från och med augusti nästa år, och vilket gör det möjligt få rutavdrag för bland annat trädgårdstjänster, flytt- och it-tjänster.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -