Nibe närmar sig split

Aktiekommentar Den som är aktieägare i Nibe kan förmodligen se fram emot en split i vår. Varje gång kursen klivit över 250-kronorsnivån så har bolaget aviserat en aktieuppdelning.

Värmeprodukttillverkaren Nibe steg på onsdagen till en ny rekordnotering på 299 kronor. Förutom glädjen att ha en aktie som stigit 48 procent sedan årsskiftet eller 3 835 procent sedan millennieskiftet så kan nog ägarna se fram emot att få fyra gånger fler aktier snart. I alla fall om historien ska upprepa sig.

Torsdagen den 30 december 1999, sista handelsdagen på det förra millenniet, stängde Nibes aktie i 121 kronor. Tre och ett halvt år senare hade börsen genomlidit en av de värsta finanskriserna på hundra år. Men Nibes aktie hade stigit till himlen.

I slutet av 2002 hade bolagets aktie klättrat till 250-kronorsnivån. I samband med att bokslutet för samma år presenterades meddelade också styrelsen att den kallade till ordinarie bolagsstämma på bolagets marknadscenter i Markaryd i maj 2003. En av punkterna på dagordningen var ett förslag om split så att en gammal aktie skulle bli fyra.

När Nibe meddelade planerna på en split stod kursen i 239,50 kronor. Sista dagen före aktieuppdelningen stängde den i 306 kronor, en nätt uppgång på 28 procent. Under samma period steg börsen 13 procent.

Även efter spliten gick aktien bra. På det halvår som passerade efter spliten steg aktien 61 procent medan börsen som helhet steg 17 procent.

Tre år senare var det dags igen. Strax innan bokslutet för 2005 kom hade kursen i bolagets aktie nått över 250 kronor.

Beskedet var detsamma som tre år tidigare: En aktieuppdelning 4:1.

Räknat från beskedet i bokslutet till och med uppdelningen steg Nibes aktie 10 procent samtidigt som börsen backade 10 procent.

Ett halvår efter spliten hade aktien stigit ungefär 70 procent – två och en halv gånger mer än börsen under samma period.

En split innebär som bekant inga fundamentala förändringar, utan att varje ägare bara får fler aktier med ett lägre nominellt värde.

I teorin ska summan av de fler aktierna vara lika mycket värda som aktien var före spliten.

Erfarenheten från börsen är dock en annan.

Bolag som delar upp sina aktier i fler får ofta se en positiv kursreaktion. Vi har färska exempel på det där exempelvis Lagercrantz aktie gick till himlen på sin split.

Att det är så är faktiskt inte helt ogrundat. Dels handlar det om att bolag som det går bra för av naturliga skäl har en stigande aktiekurs, och dels därför att det finns ett visst psykologiskt signalvärde i en split. En split signalerar att ledningen är konfident inför framtiden.

Om historien ska upprepa sig så är det dags för att presentera en ny aktieuppdelning 4:1 i bokslutskommunikén för 2015 som väntas den 17 februari nästa år. Under hösten har nämligen Nibes aktie återigen klivit över 250-kronorsnivån.

Och om historien upprepar sig och Nibe aviserar en ny split 4:1 i bokslutet innebär det att den som ägde 1 000 aktier i bolaget för 15 år sedan, och inte sålt en enda under tiden, någon gång i sommar kommer att äga 64 000 Nibeaktier.

Vad priset då ligger på om eller när det är dags tänker vi inte spekulera i just nu.  

Vi kan dock konstatera: Baserat på marknadens prognoser, enligt SME Direkt, ska bolaget ska göra en nettovinst på 1,2 miljarder kronor i år och 1,3 miljarder kronor nästa år. Därmed handlas aktien till p/e 27 på årets prognos och 25 på nästa års prognos.

Det är inte precis billigt, men med bolagets målsättning att öka dagens omsättning kring 13 miljarder kronor till 20 miljarder kronor 2020, så kan man anta att värderingen rymmer förhoppningar om att aktien ska växa i sin värdering.

Växa genom förvärv är något Nibe kan. Analytikernas snittprognos på årets nettovinst är mer än vad bolaget omsatte 1999.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -