FI vill skärpa kapitalkrav

Banker Kapitalkraven på bankerna kan behöva höjas, men de ska vara fortsatt riskbaserade. Bankernas interna modeller för att beräkna kapitalkraven kommer att stramas upp.

Det skriver Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen och vice generaldirektör Martin Noréus på Dagens industris debattsida på tisdagen.

I FI:s stabilitetsrapport, som publiceras klockan 8 på tisdagen, bedöms att de svenska storbankerna är väl kapitaliserade och kan hantera svåra påfrestningar utan att kapitalet faller för lågt.

"Sedan ett par år pågår dock en diskussion om kapitalkraven ska höjas och om de ska bli mindre riskbaserade. Vi anser att kapitalkraven kan behöva höjas men att de ska fortsätta att vara riskbaserade", skriver de.

De skriver att bankernas använder interna modeller för att beräkna de riskbaserade kapitalkraven. Det är värdefullt, eftersom banken då kan dra ännu mer nytta av att aktivt hantera och minska riskerna, men innebär också risker eftersom modellerna är komplicerade och bankerna har starka incitament att försöka pressa ned kapitalkraven.

Erik Thedéen och Martin Noréus konstaterar att interna modeller på senare år utsatts för hård kritik, något de delvis ser som befogat.

"Riskvikterna som är en viktig del av kapitalkraven har fallit mer än motiverat, dels för att modeller tenderar att underskatta framtida förluster efter en lång period av låga förluster, dels för att bankerna överutnyttjat brister i regelverket för att minimera riskvikterna. Men även om riskvikterna har minskat så har kapitalkraven skärpts", skriver de.

FI vill inte förbjuda interna modeller, eftersom de har fördelar, men avser att strama upp dem.

"Användningen av interna modeller är inte ett mål i sig utan ett medel för att uppnå riskkänsliga kapitalkrav och därmed en sund kreditgivning. För att säkerställa detta syfte kommer FI att vidta åtgärder för att strama upp modellerna, i väntan på en skärpt Baselöverenskommelse", skriver Erik Thedéen och Martin Noréus.

De skriver också att det i Baselkommittén arbetas för att skärpa reglerna runt interna modeller och införa delvis mer schabloniserade krav.

"I överenskommelsen kommer ett bruttosoliditetskrav också att ingå som ska utgöra ett golv för hur lågt kapitalkravet kan falla. Vi vill dock inte införa ett sådant krav redan nu - det är oklokt att lägga golvet innan ritningen på huset är klar", skriver Erik Thedéen och Martin Noréus.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -