Köpvärda fonder i juni – så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har varit fortsatt bra för Placeras rekommenderade fonder. Sex av våra tio fonder har slagit sin kategoriindex.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer ska gå bättre än snittet av likande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet. Nu är det dags att utvärdera hur det har gått för de fonder som vi rekommenderade i juni 2015.

Det senaste halvårets svaga utveckling har fått Stockholmsbörsen att gå ner 4,2 procent. Det har varit en volatil och tuff period för fondsparare. I absoluta tal har åtta av tio fonder tappat i värde.

Men i relativa tal, jämfört med sina kategoriindex, har de klarat sig bra. Sex av våra tio fonder har levt upp till våra höga förväntningar.

Båda våra två indexfonder bland högriskfonderna har fallit lite mer än snittet för liknande fonder. Aktivt förvaltade fonder tenderar att gå lite bättre i dåliga tider då de kan lägga sig likvida på ett sätt som indexfonder inte kan.  Ytterligare en förklaring är de index som indexfonderna följer till stor del består av storbolag. Under 2015 har småbolag har haft en betydligt bättre utveckling och de aktiva förvaltarna plockar ofta upp något av dessa.

Vårt val av aktivt förvaltad högriskfond, UBS (Lux) ES Eurp Opp Uncons EUR P, visar på just det. Fonden har ökat i värde med hela 4,4 procent under perioden då snittet av breda europafonder har tappat knappt 5 procent.

Spiltan Räntefond Sverige har gått bättre än kategoriindex och är den fonden tillsammans med UBS (Lux) ES Eurp Opp Uncons EUR P som inte tappat värde under perioden.

Swedbank Robur Exportfond har haft det tufft i rådande marknadsklimat med svaga rapporter för de exportberoende bolagen. Fonden är ned 2,2 procent medan kategoriindex är upp 3,9 procent under det senaste halvåret.

All våra tre blandfonder har utvecklats som förväntat. Placeras basfond, Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige har avkastat bäst av blandfonderna under perioden.  AMF Balansfond har slagit snittet av liknande fonder och levt upp till våra långsiktiga förväntningar. Cliens Mixfond har avkastat sämst av blandfonderna under perioden. Den har fått fart under november och är i topp avkastningsmässigt under månaden.

Det senaste kvartalets marknadsturbulens har varit extremt utmanande för hedgefonder. Vårt val i sektorn, Atlant Explora, har haft ett tufft halvår och gått ner knappt 4 procent. Det är mer än snittet för kategorin. Utvecklingen för lågriskhedgefonden Atlant Stability har varit svag. Den har gått ner 1,0 procent, vilket är under våra långsiktiga förväntningar.

  Avkastn Kategori-
  6 mån % index %
SPP Aktiefond Global -3,7 -2,8
Handelsbanken MSCI Emering Markets Index -15,4 -12,5
UBS (Lux) ES Eurp Opp Uncons EUR P 3,0 -4,7
Swedbank Robur Exportfond -2,2 3,9
Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige -1,9 -2,5
Cliens Mixfond B -3,2 -3,0
AMF Balansfond -2,3 -3,0
Spiltan Räntefond Sverige 0,0 -0,8
Atlant Explora -3,6 -1,6
Atlant Stability -1,0 -1,2
Källa: Morningstar    
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -