Fingerprint vinnare på avslagen börs

Börsen Stockholmsbörsen stängde handelsveckans sista dag nära nog oförändrat. Morgonen bjöd på indexnedgång efter stora börsfall i Fastlandskina, men Stockholm tog den nyväckta Kinaosäkerheten relativt lugnt.

Vid stängning var OMXS30-index oförändrad på nivån 1.522. Aktier för låga 10,6 miljarder kronor hade omsatts.

I Kina backade de stora indexen kring 6 procent, sedan färsk statistik visat att vinsterna i de kinesiska industriföretagen sjönk med 4,6 procent i oktober. Därtill har några av landets största mäklarfirmor hamnat i blåsväder och utredningar har inletts om eventuella regelbrott.

Svensk detaljhandelsförsäljning gick mycket starkt i oktober och ökade med 5,0 procent, jämfört med motsvarande månad i fjol enligt SCB/HUI. Enligt SME Direkts prognosenkät väntades försäljningen ha ökat med 3,7 procent.

I täten bland OMXS30-bolagen låg Sandvik och Assa Abloy, som steg med 0,9 respektive 0,8 procent. Mest nedåt gick det för SSAB, som backade med 1,3 procent.

På råvarumarknaderna tappade både olja och basmetaller, där framför allt zink och nickel backade tydligt, och flera av bolagen i sektorn noterades på minus. Lundin Mining tappade 1,6 procent och Boliden 0,5 procent. Lundin Petroleum var oförändrad.

Utanför storbolagsindex fortsatte Fingerprint Cards i sin starka trend med en uppgång på ytterligare 3,3 procent. Aktien noterade under dagen ännu en gång ett nytt kursrekord med 572 kronor. Uppgången hittills i år har nu passerat 1.500 procent.

Handelsbolaget Bufab steg med över 10 procent sedan bolaget köpt Apex Stainless, ett privatägt brittiskt bolag specialiserat på distribution av fästelement i rostfritt stål. SAS lyfte 6 procent i spåren av en rekommendationshöjning till köp från Nordea.

Bostadsbyggaren JM höll kapitalmarknadsdag och sade att företaget går mot 3.700 produktionsstarter under 2015. Ambitionen är att nå en högre nivå under 2016, enligt vd Johan Skoglund. Aktien stärktes 1 procent.

NCC, som var en av torsdagens förlorare efter beskedet att kontantutdelningen för 2015 slopas, fortsatte ned 1,8 procent. Bolaget kommer att få betala en konkurrensskadeavgift på 150 miljoner kronor efter ett olagligt samarbete inom asfalt i Norge.

En rad småbolag rapporterade kvartalsresultat. Nicoccino föll drygt 18 procent i spåren av sin rapport, som enligt vd:n visade en försäljning som inte var tillfredsställande. Allenex förlorade 5,4 procent efter att ha redovisat ett minskat nettoresultat.

Sågverksbolaget Rusforest steg initialt efter ett kvartal med vinst på nedersta raden, men föll sedan tillbaka och var ned 2,4 procent. De svaga marknaderna har Rusforest kompenserat bland annat med fortsatta kostnadsbesparingar, samtidigt som den ryska rubelns försvagning har gynnat bolaget.

"Kostnadskontroll är mycket viktigt för oss. Dels måste vi hantera det inflationstryck som uppstår till följd av den svaga rubeln, dels arbetar vi med att öka effektiviteten i verksamheten - inte minst vad det gäller administrativ personal", sade finanschef Gustav Wetterling till Nyhetsbyrån Direkt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -