Bättre börs men en mer orolig värld

Börscocktail Börsoron är tillbaka på kinesiska marknaden och det geopolitiska världsläget blir allt mer infekterat. Trots det stiger Stockholmsbörsen sakta högre.

I går firade amerikanska folket Thanksgiving och idag är tanken att kreditkorten ska gå varma under årets vidrigaste shoppinghögtid, Black Friday.

Hemmavid visade detaljhandeln styrka. I fasta priser ökade försäljningsvolymerna med 5 procent under oktober jämfört med samma period året innan. Sällanköp ökade mest, med 7,7 procent, och dagligvaruhandelns volymer steg med 1,6 procent.

På grund av firandet i USA var börsveckan något trögare än vanligt. Under torsdagen höll USA-börserna stängt och för att börsmäklarna ska hinna med shoppinghysterin blir fredagshandeln rumphuggen. USA-marknaderna stänger redan klockan 19.00 svensk tid.

Trots fortsatt stor geopolitisk oro har börserna letat sig högre. På veckobasis har Stockholmsbörsen stigit med 0,1 procent medan Frankfurtbörsen stigit med hela 1,8 procent. Uppgångarna i USA har varit milda. Dow Jones har stigit 0,8 procent och Nasdaq 0,5 procent.

Att turkisk militär på tisdagen sköt ned ett ryskt stridsflygplan i närheten av den syriska gränsen är veckans mest oroväckande och viktigaste nyhet. Turkarna hävdar att de agerat i självförsvar. Putin kallar händelsen en dolkstöt i ryggen. Händelsen adderar ytterligare en obehaglig dimension till en redan infekterad konflikthärd.

Skräcken för ytterligare terrordåd håller Europa i ett hårt grepp. Tunnelbanan i Paris har tidvis varit avstängd och amerikanska utrikesdepartementet varnar nationens invånare för ökade risker vid utlandsresor.

Ny kraschlandning för Shanghaibörsen

Vinsterna för de kinesiska industribolagen sjönk med närmare 5 procent under oktober och det dystra beskedet nådde marknaden samtidigt som nya orosmoln hopats kring landets finanssektor. Det kinesiska finansmarknadsorganet China Securites Regulatory Commison kommer inte att tillåta skuldfinansiering av handeln med vissa högriskderivat. Vilket kan ge oanade konsekvenser.  

Sent under torsdagen meddelades också att landets två största mäklarfirmor ligger under luppen och utreds för brott mot regelverket.

Oron på de kinesiska aktiemarknaderna har sedan i somras varit stor men när kinesiska myndigheter i höstas drog igång enorma stödköp av värdepapper har börserna tagit tillbaka förlorad mark. Uppgifter som såväl Financial Times som dess svenska epigon Dagens Industri tagit del av indikerar att kinesiska statens ägarandel på fastlandsbörserna i Kina har ökat till 6 procent.

På fredagsmorgonen hade börsen i Shanghai backat med mer än 5 procent och den stora nedgången har närmast raderat månadens tidigare kursrally. Sedan toppen i juni mäter nedgången i index närmare 40 procent och under natten till fredag föll landets två största mäklarfirmorna Citi Securites och Guosen Securites med 10 procent vardera.

Långledig över jul på VW

Mycket tyder på att det blir en lugn jul vid produktionslinorna i Volkswagens tyska fabriker. Ett normalt år står produktionslokalerna tomma mellan jul och nyår men nu kan ledigheten utökas. De tyska produktionsanläggningarna lär hålla stängt mellan 17 december och 11 januari. Det enligt obekräftade uppgifter från den tyska tidningen Süddeutsche.  

I Storbritannien minskade försäljningen av nya folkvagnar med 10 procent i oktober i efterdyningarna av utsläppskandalen. Globalt har försäljningen av personbilar minskat med 5 procent under samma månad

Och den tyska tillsynsmyndigheten ska ha godkänt Volkswagens förslag för hur de fifflade fordonen ska åtgärdas.  Åtgärdsplanen skiljer sig mellan olika bilmodellerna men ingreppet väntas ta uppåt en timmes verkstadstid per bil i anspråk. Om åtgärderna får någon påverkan på bilarnas prestanda är inte klart, det skriver TT.

Oron för den svenska bostadsmarknaden tilltar

Aldrig har oron varit så stor bland beslutfattare och politiker när det kommer till den svenska bostadsmarknaden. Storleken på svenskarnas bolån har nått nya rekordnivåer och andelen rörliga lån var större än någonsin tidigare vid oktobers utgång.

Hushållens sammanslagna skuldbörda uppgår nu till nästan 2 700 miljarder kronor, vilket gör oss känsliga för framtida ränteförändringar.

Gardet som inte tror att bopriserna nått sin kulmen trycker på den ökade inflyttningen till storstäderna och den enorma tillströmningen av flyktingar som nått Sverige. Den stora inflyttningen ska ha bidragit till att priserna skjutit i höjden i Stockholms kranskommuner och ökat trycket ytterligare på hyresbeståndet, vilket i sin tur ska gett avtryck även på innerstadspriserna.

De som tror att en pristopp är nära talar gärna om en allt för extrem uppgångstakt samt en för snabb prisökning i relation till löneutvecklingen. Att svenska bostadspriser skulle vara skyddade från prisfall, till skillnad från övriga länder i västvärlden lyfts också fram som osannolikt.

En rad åtgärder har föreslagits för att stävja prisuppgången men än så länge har inget av kraven blivit verklighet. Skuldkvotstak, minskat ränteavdrag och hårdare amorteringskrav är tre idéer som varit på tapeten. Men bara det senare skulle ha en direkt effekt på den redan höga skuldsättningen. Om nu amorteringskravet skulle komma att omfatta alla.

Premiär för Dometic

Placeras Per Ericsson tyckte förra veckan att Dometic var värd att teckna. Och ett par handelsdagar efter premiären ser det ut att ha varit en klok rekommendation. Aktien som gick att köpa för 48 kronor på förhand har stigit till 55 kronor. Det är en kursuppgång på nästan 15 procent, lite mer än en normal årsavkastning på börsen.

På onsdag nästa vecka väntas hotellkedjan Scandic Hotels ta steget in på börsen. Vi på Placera är något skeptiska till noteringen och där håller Börsveckans Daniel Svensson med oss. Teckningsintervallet är brett och tillväxtmöjligheterna ses som begränsade.

Lars Frick har hunnit titta närmare på noteringen av vårdbolaget Attendo. Sista dag att teckna aktien var i torsdags och då sattes prislappen till 50 kronor jämt. Frick anser att priset per aktie ger en klädsam rabatt och satte rådet teckna. Hur det rådet spelar ut får vi veta vid premiären på måndag.

Veckans plus och minus

Det hyllade bryggeriet Kopparbergs ökade, mycket tack vare gynnsamma valutaeffekter, sitt resultat med nästan 100 miljoner under årets första tre kvartal i jämförelse med samma period året innan. Nettoomsättningen hittills i år ökade med nära 11 procent till 1,5 miljarder kronor.

Vidare fokus kommer att ligga vid varumärket Kopparbergs Cider som njutit stora internationella försäljningsframgångar. På en vecka har aktien ökat med 9 procent i värde och hittills i år med mer än 150 procent.

Också ägarbasen i teknikbolaget Bravida hade anledning att dra på smilbanden. Bolagets resultat efter skatt närmast dubblades i tredje kvartalet. Resultatet per aktie ökade till 54 öre och handlades upp med 3 procent under fredagen.

Både Nordea och Sydbank höjde sina rekommendationer på ljud- och bildbolaget Bang & Olufsen efter att ett budrykte lyft till ytan. Bankernas höjning från sälj till behåll är kanske inte övertygande men marknaden var snabb att ta budhysterin till sig. Bang Olufsen-aktien har på veckobasis stigit med 40 procent.

Mindre roliga var beskeden från upptrissade trafiksäkerhetsbolaget Sensys när de redogjorde för tredje kvartalet. Bolaget gjorde en förlust efter skatt på 5,9 miljoner kronor och ett ännu sämre rörelseresultat. Aktien som stigit som en raket under året tog rejält med stryk och under veckan har den blivit 23 procent billigare. Trots nedgången har aktiekursen dock stigit med nästan 360 procent på ett år.

Veckans visdomar från fond-Pär

Placeras Pär Ståhl har under hösten introducerat flera nya begrepp för fondvärlden och den här veckan varnar han för ful-beta-förvaltarna.

Nordiska branschindex

Nordiska branschindex Utv 1 vecka (%) Utv 1 mån (%)
Transport och Flyg 2,2 2,5
Energi 1,5 6,4
Hälsovärd 1,2 7,5
Telekom och IT 0,2 2,0
Finans och försäkring 0,1 -0,2
Industrivaror -0,1 5,2
Investmentbolag -0,2 1,7
Material -0,2 4,3
Konsumentvaror -0,2 3,9
Bygg och Fastighet -0,3 6,2
Källa Avanza    
Avser kurser fredag eftermiddag    

 

På storbolagslistan steg 28 aktier medan 67 sjönk.

Här är hela listan över veckans vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen

Veckans mest lästa artiklar var:

Börsstopp efter tjurrusning

"Köp FPC inför guidning"

FPC nära nytt rekord

Rally i ännu ett gruvbolag

Hårt tryck på Fingerprint

Under veckan publicerades analyser på:

Systemair

Com Hem

Björn Borg

Oriflame

Scandic Hotels

Eltel

Attendo

Fotnot: Den historieintresserade minns säkert ordet dolkstöt från grundskolan. Dolkstötslegenden användes under Weimarrepubliken av högerextrema grupper för att göra gällande att den tyska armén aldrig besegrades i fält under första världskriget, utan att landet hade förråtts genom novemberrevolutionen. Därigenom hade landet fått en "dolkstöt i ryggen".

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -