Så blir tillväxten i tobaksbolaget

Swedish Match Swedish Match delägda bolag STG, som kan komma att börsnoteras, väntas visa en "högre ensiffrig" tillväxt i år. På medellång sikt vänta den organiska tillväxten uppgå till 1-3 procent.

Den strategiska utvärderingen i syfte att identifiera framtida värdeskapande möjligheter för Scandinavian Tobacco Group (STG), där Swedish Match är delägare, har fortsatt. Som en del av denna översyn har STG:s ledning tillsammans med dess styrelse fastställt förväntningar för den finansiella utvecklingen för STG-koncernen, skriver Swedish Match i ett pressmeddelande.

För helåret 2015 förväntar sig STG en högre ensiffrig tillväxt i nettoomsättning och en justerad ebitda-marginal i stort sett i linje med 2014 (20,3 procent). Investeringar i materiella och immateriella anläggningstillgångar förväntas uppgå till cirka 250 miljoner danska kronor.

På medellång sikt bedömer STG att den organiska tillväxten, exklusive valutaeffekter, årligen kommer att uppgå till 1-3 procent vad gäller nettoomsättningen och 3-5 procent för justerad ebitda, vilket speglar de pågående kostnadsbesparings- och effektiviseringsinitiativ som håller på att genomföras.

För helåret 2016 förväntar sig STG att den organiska nettoomsättningstillväxten och den justerade ebitda-tillväxten exklusive valutaeffekter kommer att vara på samma nivå som bedömningen på medellång sikt.

Som en del av den strategiska utvärderingen har STG:s ledning identifierat flera kostnadsbesparande åtgärder och möjligheter att minska lagernivåerna, anges vidare i pressmeddelandet

STG:s ledning förväntar sig kostnadsbesparingar om cirka 140 miljoner danska kronor jämfört med helåret 2014 efter full implementering under 2018. Under samma period förväntar sig STG också ett förbättrat rörelsekapital om cirka 500 miljoner danska kronor jämfört med nivån för rörelsekapitalet för helåret 2014.

STG fortsätter att göra investeringar relaterade till ny tobakslagstiftning vilket förväntas leda till att investeringar i materiella och immateriella anläggningstillgångar under 2016 kommer att vara i linje med eller något över 2015 års nivå. Denna förväntade nivå är högre än den beräknande investeringsnivån för underhåll på medellång sikt om cirka 150 miljoner danska per år, skriver Swedish Match.

I februari 2015 skrev Swedish Match i ett pressmeddelande att det och de andra ägarna i cigarr- och piptobaksbolaget STG i utvärderingen av STG:s olika alternativ kommit fram till att bolaget ska fortsätta utvecklas med sikte på en möjlig börsintroduktion.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -