NCC delar ut Housing i stället för kontanter

Börs NCC ska dela ut bostadsaffärsområdet NCC Housing under 2016 i form av aktier till NCC:s aktieägare. Detta kommer att ske i stället för kontantutdelning, enligt kommande styrelseförslag.

Det framgår av ett pressmeddelande. Förslaget är föremål för stämmobeslut vid årsstämman i april.

"Vi är mitt inne i processen med att definiera vad som ska ingå i det nya bostadsutvecklingsbolaget. Utgångspunkten är affärsområdet NCC Housing men vissa resurser kan komma att flytta från andra affärsområden. NCC kommer efter en notering vara en viktig leverantör till det nya bostadsutvecklingsbolaget och de kommer vara en viktig kund för NCC, säger byggbolagets vd Peter Wågström i pressmeddelandet.

Vid avknoppningen kommer det nya bostadsutvecklingsbolaget att få ett eget kapital motsvarande värdet av markportföljen (exploateringsfastigheter och aktiverade projektutvecklingskostnader).

Om en avknoppning hade genomförts den 30 september 2015 hade det nya bostadsutvecklingsbolaget fått med sig eget kapital om 5,3 miljarder kronor och resterande sysselsatt kapital om miljarder kronor hade finansierats med räntebärande skulder, varav 3,1 miljarder utgör lån till svenska bostadsrättsföreningar och finska bostadsaktiebolag.

En extern styrelse för NCC Housing har utsetts. Ordförande blir NCC-huvudägaren Nordstjernans "Senior Investment Manager" Carl Engström.

Ledamöter blir Viveca Ax:son Johnson, styrelseordförande i Nordstjernan, samt Åsa Hedenberg, Samir Kamal, Magnus Rosén och Anna Wallenberg.

NCC sätter även upp som mål att nå en årlig avkastning på eget kapital efter skatt om minst 20 procent samt att ha en nettolåneskuld på mindre än 2,5 gånger ebitda. Bolaget har vidare mål om en soliditet på minst 20 procent.

Som ny utdelningspolicy meddelas att minst 40 procent av årets resultat efter skatt ska delas ut till aktieägarna.

NCC:s har inklusive Housing tidigare haft som mål att nå 20 procents avkastning på eget kapital efter skatt. För att inte nå detta genom finansiellt risktagande har målet tidigare varit att nettolåneskulden aldrig ska vara högre än 1,5 gånger det egna kapitalet. Minst hälften av årets resultat efter skatt skulle vidare delas ut enligt gamla policyn.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -