De spår en trög börs 2016

Fonder Ökad volatilitet på finansmarknaderna och skral vinsttillväxt ger en begränsad uppsida för börserna under 2016. Det spår schweiziska kapitalförvaltaren Pictet.

Pictet Wealth Management har i en utblick för 2016 spått utvecklingen på världens finansmarknader, och det är en ganska bister spådom.

Flera faktorer talar för ökad volatilitet på världens finansmarknader nästa år. I den miljön förväntas investerarna klara sig bäst om de jobbar med taktisk allokering och en aktiv förvaltning. En ren "köp och behåll"-strategi väntas inte ha någon stor framgång.

Förväntningarna på den globala tillväxten ligger på 3,3 procent för 2016, vilket är något bättre än i år. USA förväntas växa med 2,4 procent, vilket är över deras långsiktiga tillväxt. Den största överraskningen kan Europa stå för. Pictet spår en tillväxt på 1,8 procent men konstaterar att regionen har överraskningspotential på uppsidan.

Kinas tillväxt väntas bli 6,7 procent för 2016. Tillväxtmarknader saknar fart som enligt Pictet kan skapa risker för den globala ekonomin och finansmarknaderna under 2016.

Den schweiziska firman räknar med att den amerikanska centralbanken Fed höjer räntorna med 25 punkter i december och ytterligare två gånger under 2016 med totalt 50 punkter. Europeiska Centralbanken, ECB, kommer sannolikt att förlänga stimulanserna vilket gör att europeiska räntor kommer att fortsätta in i negativt territorium och försvaga euron under nästa år.

Att centralbankerna för olika penningpolitik kommer att skapa fortsatt osäkerhet för marknaderna.

Börserna i de utvecklade ekonomierna förväntas stiga med 7- 10 procent inklusive utdelningar 2016. Ytterligare så kallad multipelexpansion, uppvärdering av vinsterna, kommer att bli svårt om det inte kommer stöd från stigande vinstförväntningar.  

Pictet föredrar kvalitetsaktier som växer över genomsnittet i både försäljningen och resultatet. Tillväxtmarknadsaktier bedömer man som fortsatt ogynnsamma ur ett risk- och avkastningsperspektiv.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -