USA och Frankrike i enad front mot IS

Geopolitik USA.s president Barack Obama och Frankrikes president Francois Hollande utlovar utökade flygangrepp mot den islamiska staten samt förbättrad delning av underrättelser i spåren på de dödliga attackerna i Paris nyligen.

Det framkom vid en gemensam presskonferens efter ett möte i Vita Huset på tisdagen, enligt AP.

De manade samtidigt Ryssland att ansluta sig till de internationella åtgärderna, men bara om Moskva slutar stödja Syriens president Bashar al Assad.

"Vi hoppas att de refokuserar sin uppmärksamhet på det som är det mest substantiella hotet, och att de verkar som en konstruktiv partner", sade Barack Obama.

Han fick medhåll av Francois Hollande, som sade att Frankrike vill samarbeta med Ryssland, men bara om president Vladimir Putin till fullo åtar sig att stödja en politisk övergång i Syrien.

Den franske presidenten välkomnade också den enighet som USA uppvisat, men antydde samtidigt att han var mer intresserad av konkreta åtgärder än vänliga ord.

"Attackerna i Paris genererade mycket känslor. Men det är inte nog, vi måste agera", sade han.

De båda presidenterna åtog sig att utöka flygangreppen mot extremistmål, att ta tillbaka IS-kontrollerade territorier i Irak och Syrien och att öka fokus mot att störa terroristernas finansiella nätverk. Däremot kommer varken USA eller Frankrike intervenera militärt på marken, enligt presidenterna är det en uppgift för de lokala styrkorna.

Francois Hollande ska möta Vladimir Putin i Moskva på torsdag som en del i hans diplomatiska ansträngningar för att få stöd för en intensifierad kamp mot IS.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -