"Kapitalkrav bör skärpas"

Banker Kapitalkraven behöver skärpas för att stärka bankernas motståndskraft. Storbankerna bör också fortsätta att minska sina likviditetsrisker. Det framgår av Riksbankens stabilitetsrapport.

Bland Riksbankens rekommendationer upprepas att Finansinspektionen, FI, snarast (tidigare angavs 1 januari 2016) bör införa ett bruttosoliditetskrav för svenska storbanker på 4 procent och sedan höja detta till 5 procent från januari 2018.

"Tre av de fyra storbankerna har för närvarande en bruttosoliditet på fyra procent eller strax över. För att kunna uppfylla ett krav på fem procent kommer alla storbanker att behöva stärka sina balansräkningar, till exempel genom att öka sitt kapital med kvarhållna vinster", skriver Riksbanken.

Enligt Riksbankens beräkningar skulle storbankerna kunna dela ut 60 procent av sina prognostiserade vinster och ändå ha en bruttosoliditet omkring - eller över - fem procent 2018.

Även att FI bör fastställa det kontracykliska buffertvärdet till 2,5 procent upprepas.

Buffertriktvärdet indikerar för närvarande att den svenska kontracykliska kapitalbufferten bör vara 1,0 procent. FI har föreslagit att bufferten ska fastställas till 1,5 procent från den 27 juni 2016.

"Anledningen till att Riksbanken anser att bufferten bör vara högre än 1,0 procent är att systemriskerna i Sverige är höga i dagsläget och dessutom visar tecken på att fortsätta att öka. Såväl tillväxttakten i bostadspriserna som kreditgivningen till hushåll har fortsatt att öka under det senaste året. Det finns samtidigt förväntningar om att bostadspriserna kommer att fortsätta att stiga framöver", står det i Riksbankens stabilitetsrapport.

Finansinspektionen bör enligt Riksbanken också utöka kraven på likviditetstäckningsgrad, Liquidity Coverage Ratio (LCR), till att också omfatta svenska kronor. Kravet bör ställas till 60 procent, upprepar Riksbanken.

"De svenska storbankerna har förhållandevis små likviditetsbuffertar i svenska kronor. För att undvika situationer med stora utflöden i svenska kronor som leder till onödiga likviditetsrisker är det viktigt att säkerställa att bankerna har en viss miniminivå av likvida medel i kronor", anser Riksbanken.

Sedan Riksbanken utfärdade sin rekommendation under våren 2014, har storbankernas LCR i kronor visserligen förbättrats, och har i genomsnitt legat över den rekommenderade miniminivån på 60 procent, står det samtidigt.

"Det är dock viktigt att LCR i kronor, liksom i de valutor där det i dag finns krav, uppfylls vid varje tidpunkt, det vill säga dagligen. I dag har vissa banker LCR i kronor som tidvis ligger långt under 60 procent", skriver Riksbanken.

Riksbanken håller också fast vid att de svenska storbankerna bör redovisa sin Liquidity Coverage Ratio (LCR) i svenska kronor minst en gång per kvartal samt minska sina strukturella likviditetsrisker och klara miniminivån på 100 procent i Net Stable Funding Ratio (NSFR).

Riksbanken anser dessutom fortsatt att de svenska storbankerna bör redovisa sin Net Stable Funding Ratio minst en gång per kvartal.

"I dagsläget är det endast Swedbank av de fyra storbankerna som publicerar sin NSFR. Om storbankerna bedömer att det finns andra mått som bättre belyser vilka strukturella likviditetsrisker de tar uppmanar Riksbanken dem att redovisa dessa mått tillsammans med NSFR", står det i rapporten.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -