Geopolitik pressar börsen

Börsen Börsen backade på tisdagen och ett nedskjutet ryskt stridsplan bidrog till den osäkra stämningen. Planet sköts ned av Natolandet Turkiet, något som Kreml beskriver som en "mycket allvarlig incident".

Nedgången var bred och slog mot de flesta branscher. Säkerhetsbolag och oljeaktier lyckades dock i flera fall hålla sig på plussidan. Inom biometrisektorn steg både Fingerprint Cards och Precise Biometrics, sedan bolagens produkter inkluderats i en ny telefon från en viktig kund i Kina.

OMXS30-index var vid 12.50-tiden ned 1,1 procent till 1.499. Omsättningen var 10 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Av de 30 aktier som ingår i det svenska storbolagsindexet backade alla utom fem.

I botten parkerade Boliden och Alfa Laval med nedgångar på strax över 2 procent. Även storbankerna föll och Handelsbanken gick svagast i sektorn med en nedgång på 1,4 procent.

På plussidan fanns bland andra Lundin Petroleum och Swedish Match. Även Securitas plussade sedan aktien tagits in på Credit Suisse senaste "European Top Picks"-lista.

Basmetallerna hämtade sig efter att på måndagen och i asiatisk tisdagshandel ha handlats på de lägsta nivåerna sedan finanskrisen. Oljan handlades nära de nivåer som nåddes när Saudiarabien på måndagen förklarade sig redo att göra "vad som krävs" för att stabilisera marknaden.

Bland de mindre gruvbolagen rusade Lundinkontrollerade Ngex 110 procent, sedan bolaget i en uppdatering skruvat upp estimaten för en av de argentinska tillgångarna rejält.

Uppåt var det också för Nordic Mines, som lyfte 23 procent till 2:41 kronor. Aktien handlades för två veckor sedan till knappt 0:30 kronor. Marknadsvärdet för bolaget, vars gruva ligger i malpåse, är nu cirka 1,4 miljarder kronor.

Fingerprint Cards steg nästan 2 procent och noterade under förmiddagen nya rekordkursen 536 kronor, sedan bolagets sensor visat sig ingå i en ny modell från den stora kinesiska mobiltillverkaren Xiaomi. Även Precise Biometrics produkt Biomatch ingick i den nya telefonmodellen. Precise handlades upp 5,7 procent.

Nätsäkerhetsföretaget Clavister, som rapporterade intäkter på 20,1 miljoner kronor (16,0) för det tredje kvartalet, steg 3,6 procent.

En av dagens många förlorare var ögonsensorföretaget Tobii, som varit i utförsbacke sedan flera av storägarna minskade sitt innehav i bolaget i förra veckan. Tisdagens nedgång var nästan 3 procent.

På dagens makroagenda kommer från USA en uppdaterad BNP-siffra för det tredje kvartalet samt handelsnetto klockan 14.30. Amerikanskt husprisindex väntas klockan 15 och hushållens konfidensindikator klockan 16.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -