Två nya köpsignaler

Teknisk analys OMXS30-index ligger kvar i en fallande trend men ett investmentbolag och ett verkstadsbolag har löst ut köpsignaler.

OMX Stockholm 30

OMX Stockholm 30 ligger i en fallande trend och fortsatt negativ utveckling innanför den indikeras. Stöd finns vid 1 400 punkter, och motstånd vid 1 520 punkter.

Investtechs kortsiktiga hausseindex är 65 punkter och det långsiktiga hausseindexet är 53 punkter. Det indikerar stark övervikt av optimister på kort sikt, medan det är jämnvikt på lång sikt.

Andelen insiderköp på Stockholmsbörsen den senaste månaden är 54 procent, enligt Investtechs insiderbarometer. Andelen insiderköp för det senaste året ligger på 64 procent. Köpsandelen har därmed ökat något senaste veckan.

Stockholmsbörsens OMXS30-index har sedan 1987 uppvisat en genomsnittlig uppgång på 2,1 procent i november och 1,9 procent i december.

Investtechs rekommendation: Neutral

Bure Equity

Bure Equity ligger i en stigande trendkanal vilket signalerar att investerare stadigt går upp i pris för att köpa aktien. Fortsatt positiv utveckling innanför trendkanalen indikeras.

Aggressiva köpare har pressat upp kursen genom ett tidigare motstånd vid 56 kronor, vilket utlöst en köpsignal från en långsiktig trading range. Det finns nu stöd vid 56 kronor samtidigt som det saknas motstånd på medellång sikt. Det gör att nedsidan anses liten och uppsidan stor.

Aktien är överköpt vilket indikerar ett positivt momentum och den kan lika gärna stiga vidare. Volymbalansen är positiv vilket innebär att kursen stiger på hög volym och faller på låg volym. Det stärker den stigande trenden på kort sikt.

Investtechs rekommendation: Köp

Trelleborg

Trelleborg har haft en stark utveckling sedan slutet av september. Aktien har brutit den fallande trendkanalen och dessutom gett en köpsignal från en inverterad huvudskuldra-formation. Formationen är ofta en bottenformation som signalerar att den fallande trenden är över och att aktien kan inleda en stigande trend.

Aktien befinner sig mellan ett stöd vid 158 och ett motstånd vid 176 kronor. Ett etablerat brott upp genom motståndet, i kombination med hög volym, kommer öppna för fortsatt uppgång. På motsvarande sätt kommer ett brott ned genom stödet att signalera fortsatt svag utveckling.

Positiv volymbalans, vilket betyder att kursen stiger på hög volym och faller på låg volym, signalerar att köparna är aggressiva vid uppåtgående kurser medan säljarna är passiva vid fallande kurser.

Investtechs rekommendation: Svagt köp

Mekonomen

Mekonomen ligger i en svagt fallande trend på medellång sikt. Det indikerar att fler investerare tappar tron på bolaget och går ned i pris för att sälja aktien. Fortsatt svag utveckling innanför trendkanalen indikeras.

Aggressiva säljare har pressat ned kursen genom tidigare stöd vid 204 och 195 kronor. Nu finns det istället motstånd på dessa nivåer och strax över trendkanalen vid 226 kronor.

Närheten till golvet av trendkanalen kan ge en kortsiktig reaktion upp. Ett brott ned genom kanalen kommer signalera starkare nedgångstakt och utlösa en säljsignal från en rektangelformation.

Motstånden och framförallt den fallande trendkanalen, som stärks av negativ volymbalans, gör att aktien är samlat negativ på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Sälj

Vill du veta mer om hur teknisk analys tolkas, klicka här.

INVESTTECH

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -