Galen kursrusning i Vitec

Aktiekommentar Sedan måndag morgon har det Umeåbaserade Mjukvarubolaget Vitec rusat med över 11 procent. Utan någon som helst fundamental förklaring. Däremot psykologiska eller opportunistiska.

Vitec skickade ut en pressrelease vid börsens öppning måndag morgon med meddelandet att det kallar till extra bolagsstämma den 9 december. På bolagsstämman ska ägarna ta ställning till styrelsens förslag att genomföra en aktiespit 5:1 och därigenom öka antalet aktier i bolaget.

Förslaget innebär helt enkelt att varje gammal aktie ska delas upp i fem nya aktier.

Syftet är att underlätta handeln för aktieägarna på Nasdaq, säger styrelsen. En split medför ingen som helst påverkan på bolagets värde i övrigt.

Baserat på fredagens stängningskurs innebär den föreslagna uppdelningen att aktiekursen ska räknas om till 61 kronor. Men nu, drygt två dygn senare, handlas aktien till 340 kr. Det ger en teoretisk aktiekurs på 68 kr efter split. Om ägarna godkänner förslaget.

Eftersom inget värde tillförs bolaget och aktieägarna genom aktieuppdelningen så måste man fråga sig hur effektiv marknaden är.

Är det rimligt att handla upp en aktie så mycket utan specifika bolagsnyheter kring verksamheten?

Svaret bör givetvis vara nej, det är ingen nyhet som skapar värde för bolaget som har presenterats, exempelvis en ny storkund eller ett nytt förvärv.

Att bolagsstämman kommer att rösta mot styrelsens förslag verkar osannolikt så frågan är hur mycket till kursen kommer att stiga fram tills aktien handlas exklusive split?

Brukligt är ett kursryck efter den så kallade ex-dagen då vissa investerare missat att det varit en aktieuppdelning och andra lockas av att köpa på basis av grumliga psykologiska skäl därför att aktien är nominellt "billigare" än tidigare. Eller ren dumhet.

Motsatt mönster går ofta att hitta vid omvänd split, då bolag slår ihop flera aktier till en.

Dumhet eller inte. Man kan inte blunda för sannolikheten att de senaste dagarnas uppgång är driven av ren och skär opportunism bland smarta investerare som är väl förtrogna med fenomenet, som köper på förväntningar om att de dumma investerarna ska äntra aktien när ex-dagen har kommit.

När exempelvis Lagercrantz gjorde en split 3:1 för en månad sedan steg aktien 7,5 procent första handelsdagen efter aktieuppdelningen.

Nu när marknaden gjort jobbet i Vitec – att handla upp aktien på ingenting – redan innan uppdelningen är ett faktum ska det bli spännande att se om samma fenomen upprepar sig även efter ex-dagen. Eller om det är då luften pyser ur.

Fotnot: Förr när man handlade börsposter fanns det kanske rationella skäl att köpa aktier efter split. Men idag när börsposterna är slopade saknas, åtminstone fundamentala, skäl.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -