Så skaffar du balans i portföljen

Fondkommentar Att sprida risken i portföljen genom att placera i olika typer av fonder – och dessutom fördela sina investeringar på olika typer av tillgångar – är den kanske viktigaste frågan för att säkra en bra, framtida avkastning.

De senaste tre åren har vi haft en exceptionell avkastning på många av världens börser. Och den kraftiga börsuppgången har uppenbart ökat risken i många sparportföljer, som glömt bort eller inte ombalanserat sina innehav.

Att ha koll på sparportföljens risk handlar om att diversifiera och allokera.

Diversifiering handlar om hur man fördelar sitt kapital inom en specifik tillgångsklass som exempelvis aktier. Här kan man sänka portföljens risk genom att välja olika aktiefonder med olika egenskaper. Med egenskaper menar vi fonder som investerar i olika regioner, branscher och bolagsstorlek – poängen är att de har begränsat samspel med varandra. Om en region tappar i värde kan en annan öka, och målet är att få en sparportfölj med lägre risk och potentiellt högre avkastning.

Allokering bestämmer hur kapitalet fördelas mellan olika tillgångsklasser. Låt oss kalla det balans. Med tillgångsklasser menar vi aktier, räntor, hedgefonder, råvaror och valutor. För att göra det enkelt så pratar vi om att placera i dels aktier, och dels räntor.

Hela idén med att få balans genom allokering är att minimera risken i portföljen som helhet och samtidigt få en högre potentiell avkastning på aggregerad nivå. Det är vi pratar om är alltså att sprida ut riskerna.

Det är viktigt för en placerare att välja en lämplig grundallokering (balans) utifrån sitt eget placeringsmål, sin egen riskprofil, sin privata ekonomi och placeringstid. Ju längre tidshorisont, desto mer aktier är en bra grundregel.

Det handlar om att veta hur ens förmåga att tåla risk ser ut, och att sedan försöka hålla sig till den balans man bestämt sig för. Beslutet handlar om hur stor del räntefonder och hur stor del aktiefonder sparportföljen ska bestå av över tid.

Målet är sedan att försöka hålla sin procentuella relation mellan aktier och räntor så nära den valda allokeringen som möjligt.

Ombalansering innebär att löpande återställa proportionerna mellan de olika tillgångsslagen i sparportföljen. Det smarta med ombalansering är att du säljer av det tillgångsslag som gått bra och köper mer av det som gått sämre vilket är ett klassiskt finanstänk – att sälja dyrt och köpa billigt.

Genom att löpande ombalansera sparportföljen kan investerare över tid höja avkastningen och minska risken. Och det är viktigt att ombalansera inom varje tillgångsslag. Om aktier gått väldigt bra under en period ska man sälja de aktiefonder som ökat mycket i värde och köpa mer av de aktiefonder som gått sämre.

Därefter sker en ombalansering mellan tillgångslagen för att hålla sin önskade allokering.

Hur ofta man vill ombalansera är en smaksak. Vissa ombalanserar en gång per månad, kvartalsvis, per halvår eller helår. Eller helt enkelt när portföljens procentuella fördelning går utanför vissa begränsningsvärden som satts upp.

Vill man göra det enkelt, och tycker allt detta är jobbigt, så kan man alltid köpa en bra balansfond. Där sköter förvaltaren allokering och diversifiering på dagligbasis. Vi har tre stycken bra blandfonder i våra fondtips för november. 

En bra sparportfölj har en bra diversifiering i allmänhet – och en bra allokering i synnerhet.

PÄR STÅHL

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -