Det ser lite ljusare ut

Vår Marknadssyn Med nya ECB-stimulanser på gång och hyggliga konjunktursignaler i Europa och USA ökar vi aktieandelen i vårt allokeringsförlag. Dessutom finns hopp om lite bättre makrosiffror från Kina.

Efter en trög sensommar och tidig höst blev det en rejäl revansch på de flesta av världens börser i oktober. Den svenska börsen är upp med drygt 6 procent under månaden och det är bara att konstatera att vi, med en aktieandel på 50 procent, var alltför försiktiga i vårt allokeringsförslag för oktober.

Inför oktober var det oron för den globala konjunkturutvecklingen i allmänhet, och den kinesiska konjunkturen i synnerhet, som starkt bidrog till vår försiktiga hållning. Dessutom fanns en rädsla att nya penningpolitiska stimulanser skulle mötas med skepsis eftersom den positiva effekten av sådana måste anses vara i avtagande.

På den första punkten tycker vi oss ha fått rätt. Det fortsätter att gå trögt i de flesta tillväxteekonomier, med Kina i spetsen, vilket bidrar till att den globala avmattningen fortsätter.

Däremot har både USA och Europa visat större motståndskraft mot avmattningen än vi befarade. Och den svenska ekonomin fortsätter att gå riktigt hyggligt. Inte minst var den överraskande starka svenska barometerindikatorn för oktober ett bevis för detta. Indikatorn steg till 108,3, vilket är den högsta nivån sedan återhämtningsåret 2011.

Glädjande var också att det tyska IFO-indexet, som mäter humöret i tyskt näringsliv, visat på styrka, trots VW-skandal och eskalerande flyktingkris.

Det ska också konstateras att analytikerna numer visar en betydligt större tillförsikt till den kinesiska ledningens förmåga att hantera den ekonomiska avmattningen. Den positiva responsen på den kinesiska centralbankens sjätte räntesänkning får anses vara ett bevis på detta och det är väl egentligen först nu vi förhoppningsvis ska börja se effekterna av de kinesiska stimulanserna.  

Att råvarupriserna, exklusive de turbulenta oljepriserna, börjat visa på en försiktig trend uppåt är möjligtvis ett tecken på att marknadsaktörerna räknar med lite bättre kinesiska makrodata framöver.

På den andra punkten, hur marknaden skulle reagera på signaler om ytterligare stimulanser från ECB och senarelagda räntehöjningar från Federal Reserve så får vi erkänna att vi gravt underskattade de positiva börseffekter som detta skulle bidra till.

Lärdomen som får dras utifrån det är att eftersom aktiemarknaden är ett av de få alternativ som kan erbjuda vettig avkastning över sikt, så är också viljan att befinna sig på denna marknad mycket stor bland placerare. Det innebär i sin tur att det mesta i form av nyheter också kommer att tolkas åt det positiva hållet. Dessutom har börsen tidigare visat ett mönster där man relativt snabbt återhämtat, vad som måste betraktas som, tillfälliga bakslag.

Fortsatt hyggliga makroindikatorer i Europa och USA och förväntningar på att ECB levererar nya stimulansåtgärder på sitt penningpolitiska möte i december torde vara positivt för riskviljan även framöver. 

Vi väljer därför att öka aktieandelen i vårt allokeringsförslag för november till 60 procent. Att vi inte höjer aktieandelen ännu mer beror på att vi i grunden är fortsatt oroade för den globala konjunkturen som även fortsättningsvis ser ut att befinna sig på ett sluttande plan. Dessutom finns en risk att spekulationerna kring en amerikansk räntehöjning kommer att eskalera i takt med att vi närmar oss årsskiftet.

Även om en eventuell amerikansk räntehöjning knappast innebär en risk för konjunkturutvecklingen så finns en osäkerhet kring vad den dollarförstärkning, som en sådan sannolikt innebär, kommer att betyda för bland annat dollarberoende tillväxtekonomier.

På råvarusidan kan det konsteras att vår allokering på 5 procent äntligen börja betala sig, framför allt om man lyckats undvika de stora svängningarna i oljepriset. Förnyad dollarstyrka har dessutom varit positivt för de som inte har valutasäkrat sina råvaruplaceringar.

Med nya stimulanser i Kina, och troligen fler åtgärder i antågande, väljer vi att ligga kvar med en råvaruandel på 5 procent i vårt allokeringsförslag för november. 

Vi vill dock undvika oljan eftersom iranska leveranser sannolikt kommer att pressa priserna framöver.

Vårt allokeringsförlag för november månad blir därmed 60 procent aktier, 5 procent råvaror och 35 procent ränteplaceringar.

För aktie och fondplaceringar hänvisar vi till våra listor över tio köpvärda aktier i november samt tio köpvärda fonder i november, läs här.

För taktiska val på börsen hänvisar vi till Tomas Linnalas Börssyn för november.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -