Här är solen billigast

Resor Vill man ha maximalt med sol och samtidigt göra av med minimalt med pengar under en höstresa finns en semesterort som är i särklass mest prisvärd.

Den som semestrar i Stockholm i november får betala 2 124 kronor för varje soltimme, enligt det "solindex" som Forex Bank har satt ihop där prisläget på 36 olika semesterorter jämförts och sedan dividerats med det genomsnittliga antalet soltimmar per vecka.

Det gör den svenska huvudstaden till nära 27 gånger dyrare än indexets i särklass billigaste destination, Goa, där en turist får betala 79 kronor för en soltimme – som för övrigt är 63 stycken per vecka. Stockholm har sju.

79 kronor är hälften så mycket som på Bali och en tredjedel av kostnaden i San Diego i södra Kalifornien, på USA:s västkust.

Bakom Goa ligger semesterorter som Sharm el Sheikh, Kap Verde, Gran Canaria, Havanna och Marrakech, som alla bjuder på soltimmar för mellan 130 och 150 kronor. Allra flest soltimmar per vecka har Kapstaden i Sydafrika – 70 stycken – till 151 kronor stycket.

De priser som har jämförts är en måltid på en mellanklassrestaurang, en stor öl, en taxiresa och en hotellnatt. Däremot säger "solindexet" ingenting om kostnaden för att ta sig till solen.

Just nu kostar en flygresa från Arlanda till Goa, med rimlig flygtid och bara en mellanlandning, ungefär 10 000 kronor för en vecka i slutet av november.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -