På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Fondstjärnans Europatips

Fonder Sveriges bästa Europaförvaltare har nått framgång genom att strunta i marknaden. Anders Fagerlund på AMF berättar hur han hamnade på fondtoppen.

Europeiska aktier har gått som tåget de senaste tre åren. I snitt har ett brett Europaindex ökat 14,9 procent per år. Placera har träffat den svenska Europaförvaltare som presterat bäst av alla inom sitt segment.

AMF Aktiefond Europa lanserades i februari 1999. Fonden har fyra stjärnor på fem år års sikt, fem stjärnor på tre års sikt, och totalt fem stjärnor hos Morningstar där den är kategoriserad  som en värdefond. Värdefonder placerar i huvudsak i undervärderade aktier med bra kassaflöden.

Förvaltaren Anders Fagerlund tog över fonden mitt under brinnande finanskris hösten 2008.

Han har lyckats väl med uppgiften och presterat en årlig genomsnittlig avkastning på drygt 17,7 procent de senaste tre åren. Avkastningen ligger i absolut topp både jämfört mot index och konkurrenter. 

Han berättar att AMF Fonder har en liten förvaltningsorganisation med korta beslutsvägar vilket gör att man kan vara snabbfotad om det behövs.

"I praktiken kan jag bestämma mig över dagen om jag ska köpa in ett nytt bolag till fonden vilket är ganska unikt bland Europaförvaltare".

Målsättningen är enkel, att hitta undervärderade aktier till rätt pris, oavsett bransch eller land. Och Anders Fagerlund säger att han överhuvudtaget inte funderar på om börsen ska gå upp eller ner på kort sikt.

Strategin för att hitta undervärderade aktier baseras på att bolagen måste uppfylla tre grundpelare: Bolagen ska ha en begriplig affärsmodel, de ska skapa värde över tid, och de ska vara undervärderade när de plockas in.

Anders Fagerlund investerar inte i bolag där han inte förstår affärsmodellen.

"Det är tydligt i vissa teknologibolag och läkemedelsbolag där jag inte förstår deras produkter. Vissa sektorer som är under stor omvandling undviker jag också, exempelvis media", säger han.  

Krav nummer två är alltså att bolaget ska skapa värde över tid. Anders Fagerlunds definition av värde är det fria kassaflöde som bolaget generar, vilket ska betala investeringar i verksamheten och utdelningar till ägarna.

"Fokus är på bolagets möjlighet att skapa värde genom ett starkt kassaflöde över en konjunkturcykel. Min värderingsmodell baseras på normaliserad vinst och kassaflöden".

Att aktien ska vara undervärderad innebär inte nödvändigtvis att den behöver vara billig i termer av p/e tal.

"Jag köper inte bolag som har väldigt låga p/e tal bara för att det är lågt, som exempelvis SSAB. Det kan snarare indikera att vinstestimaten är orealistiska. Jag har som målsättning att hitta de mest undervärderade aktierna inom varje sektor och därmed undvika att ta för stor sektorexponering".

Fonden har en relativt koncentrerad portfölj med 60-70 bolag jämfört med omkring 600 bolag som ingår i jämförelseindex.

"Jag har möjlighet att investera i aktier i hela Europa och mitt investeringsunivers är upp till ungefär 1 000 bolag", säger Anders Fagerlund och tillägger att han träffar ungefär 150-200 företag om året samt jobbar med egna värderingsmodeller.

"Jag är en aktiv förvaltare och historiskt har överavkastningen skapats genom bottom-up stockpicking".

Ungefär 50 procent av bolagen i fonden är rena investeringsidéer som han tror mycket på. 50 procent handlar om vikt mot index för att undvika att ta för stor sektorexponering.

"Risken tar jag i de bolag som har låg korrelation med sektorn som exempelvis Cap Gemini. Det är äkta risk".

Anders Fagerlund träffar många analytiker från säljsidan men försöker undvika kortsiktigt brus som hur marknaden är positionerad och andra kortsiktiga trender.

"Jag lyssnar och får input från ekonomer men jag undviker att lyssna på aktiestrateger då de tillför ytterst lite till min stockpicking".

Hur lång är investeringshorisonten för innehaven?

"Jag har en långsiktig investeringshorisont. Jag äger aktien tills den får rätt värde enligt min värderingsmodell, vilket kan inträffa om en månad eller om fem år".

Anders Fagerlund säger att han inte har några problem att äga en aktie i flera år och är inte bekymrad av kortsiktiga cykliska svängningar i vinsterna så länge investeringsidén håller.

"Alla bolagen i fonden blir ju inte fullvärderade samtidigt utan det är en rullande värderingsprocess och som fondförvaltare kan jag ta risken med att vissa innehav inte presterar under någon viss period, och då bidrar andra bolag till avkastningen".

Hur hanterar du risk i fonden?

"Jag funderar inte på om börsen ska gå upp eller ner utan målsättningen är att fondens risk ska vara som marknaden. Och jag lägger ner mycket tid på att försöka undvika olika typer av faktorrisker i portföljen".

Det innebär i klartext att portföljen ska ha en bra balans, och inte ha för mycket eller för lite av exempelvis så kallade kvalitetsbolag, dollarexponering eller råvarubolag .

”Målet är att ha en portfölj som i alla perioder går lite bättre än jämförelseindex”.

PÄR STÅHL

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -