Fin potential i favoriten NGS

Aktieanalys NGS Group, som sysslar med bemanning åt framförallt vårdsektorn, går som tåget även om tillväxttakten har minskat från höga nivåer det senaste året. Till dagens värdering är det köpläge.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 43 den 19 oktober. Läs mer om Börsveckan.

Bemanningsbolaget NGS Group, som är noterat på NGM, har varit en fin investering för de som varit aktieägare de senaste åren. Vi tog upp bevakningen på bolaget under 2011 och har ständigt imponerats av den höga tillväxttakten som kombinerats med en jämn och hög lönsamhet.

Aktien har blivit lite av en BV-favorit och stigit med nästan 250 procent exklusive utdelningar de senaste tre åren.  

NGS är nischat inom framförallt Vård & Omsorg, där man erbjuder bemanning av allmänläkare, psykiatriker, sköterskor osv till både den offentliga och privata sektorn. Affärsområdet står för 90 procent av koncernens intäkter som uppgår till 517 Mkr de senaste 12 månaderna. De övriga 10 procenten kommer från affärsområdet Skola där man erbjuder vikarier till förskolor och skolor.

NGS har ramavtal som täcker hela Sverige och Norge med kontor i Stockholm, Göteborg, Karlskrona, Malmö och Oslo. Målsättningen är att öka omsättningen med 10 procent varje år och ha en lönsamhet som ligger över ”branschsnittet”. Tittar man på historiken så har NGS de senaste fem åren levererat en snittillväxt på drygt 40 procent årligen och rörelsemarginalen har under samma period snittat 8 procent.

Toppen var 9,3 procent år 2011 och botten var 5,8 procent år 2010. Men vi räknar med en lugnare tillväxttakt framöver då det blir svårare att uppvisa historiska tillväxttakter ju större koncernen blir.

Under 2014 ökade omsättningen med 25 procent (hälften via förvärv), att jämföra med 97 procent året innan. Och hittills under första halvåret har intäkterna ökat med 11 procent, ganska jämt fördelat över de två affärsområdena. Det är en okej utveckling givet marknadsläget och konkurrensen enligt vd Ingrid Nordlund.  

När det gäller lönsamheten så pågår en ständig prispress i branschen och trenden de senaste fyra åren är sluttande nedåt. Icke desto mindre håller NGS fortfarande en väldigt god nivå på rörelsemarginalen jämfört med branschen i övrigt. Rörelsemarginalen ligger på 8 procent de senaste 12 månaderna och hittills under första halvåret förbättrades lönsamheten något till 7,5 procent (7,1) jämfört med 2014.

NGS har som mål att ligga över 7 procent och det är runt just 7-7,5 procent som vi bedömer att en långsiktig marginal torde vara. Dedicare, en annan bemannare inom vårdsektorn, ligger omkring 6-7 procent och är ungefär lika stora som NGS.     

I fjol hade NGS problem med vårdbemanningen i Norge och omsättningen i landet minskade med över 30 procent. En av de viktigaste orsakerna var att ersättningsnivåerna inom läkarbemanning minskade i vårt västra grannland och detta har givetvis pressat marginalerna.

NGS valde därför att sätta större fokus på Sverige och den satsningen har varit korrekt med tanke på att efterfrågan varit betydligt stabilare i Sverige på senare tid. Norge står dessutom för endast 7 procent av koncernens intäkter så den verksamheten är inte lika prioriterad som den svenska även om ledningen menar att man långsiktigt fortfarande ser potential i Norge. 

Tittar man på värderingen så framstår den fortfarande som låg givet hur bolaget utvecklas. Vinsten de senaste 12 månaderna är 15,34 kr/aktie. Till dagskurs 161 kr blir det rullande p/e-talet 10,5. Hittills i år har vinsten dessutom ökat med 22 procent. NGS ser ut att gå mot en nettovinst runt 16 kr/aktie i år vilket ger p/e 10.

Börsvärdet är 340 och bolaget är skuldfritt med en nettokassa på 34 Mkr. Justerat för skulden värderas NGS till 7,2 gånger årets förväntade rörelseresultat. Också det lågt.

Visst finns det risker i branschen. Bemanningsbolagen måste ständigt vårda sina avtal, konsulter och attrahera ny arbetskraft. Beroendet av ett fåtal större landsting gör också att en rabatt är motiverad. Utöver det finns den politiska risken som göra att värderingen sannolikt aldrig kommer komma upp till börsens genomsnitt och prispressen är hård.

Men allt detta känns redan inprisat i NGS som vi fortfarande betraktar som köpvärd.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
NGS Group Köp - -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -