Com Hem är en dinosaurie

Aktieanalys Com Hem är bredbands- och tv-bolaget som kom till börsen för att skuldsaneras. Trots planerade återköp har vi förtvivlat svårt att se charmen i aktien. Eller framtiden.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Com Hem levererar surf, tv och telefoni. Det egna nätet ger tillgång till 1,9 miljoner svenska hushåll eller cirka 40 procent av marknaden. Cirka 900 000 hushåll köper en eller flera tjänster av bolaget.

Lejonparten av hushållen finns i flerfamiljshus där långa avtal skrivits med fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Men att vara bara internetleverantör är inte alls lika kul som att sälja tilläggstjänster så som digital-tv och telefoni. Mediemotorvägen in i folks hem ger en stabil intäktström och ett stort antal kunder är knutna till Com Hem nästan via tvång då fastighetsägaren redan valt leverantör åt dem.

Com Hems tv-box Tivo bygger på en gammal amerikansk idé som enklast kan beskrivas som en hybrid mellan linjär-tv och on demand. För den som fortfarande följer tv-bilagans körschema kan manicken vara suverän. Varje fredagskväll blir timglasen knivskarpa på Fort Boyard och sedan går det att spara Tom Barnabys mordgåta till senare när det inte grusar i ögonen. Allt med ett magiskt knapptryck.

Men dagens tjugoåringar lär se på dig med frågande blick. Vad är det egentligen som ska spelas in? Och varför?  Allt material som önskas finns tillgängligt på internet, när, var och hur de vill. Antingen mot en liten slant eller helt gratis. De som använder inspelningsfunktionen tillhör en generation där tv-tablån fortfarande har en huvudroll i samvaron.

Den internationella konkurrensen bland streamingtjänsterna är stor och det talas ofta om risken för prispress. Prisbilden är viktig men vi är mer övertygade om att innehållet hamnar i första rummet. Tv-serieälskare väljer den tjänst som visar deras favorit, må det kosta 89 eller 119 kronor i månaden. Få skulle betala billigt för alla gamla säsonger av 90 210. Och ingen jag känner skulle binda upp sig på ett abonnemang över en längre tid. För vem vet vilken tjänst som vinner budgivningen på nästa heta serie.

Eftersom Tivo egentligen är någonting annat, inte en streamingtjänst, utan en digital portal till sportsändningar och något så förlegat som schemalagd tv kan prislappen för 84 kanaler, 22 play-tjänster och 85 Com Hem Play-kanaler stiga till 440 kronor i månaden.

Visst låter det smidigt att få allt detta innehåll i samma box men det känns också som att användarna betalar för så mycket mer än de faktiskt klarar av att konsumera. Och jag minns hur gubbarna tävlade om vem som hade flest kanaler i tjock-tv:n när jag var barn.

Nog om det. Intäkterna i andra kvartalet stannade vid 1 246 Mkr, en ökning med 4 procent jämfört med samma period året innan. På sista raden summerar vinsten till 42 Mkr vilket betyder 3,4 procent i vinstmarginal.

Enligt snittet av fjorton analytiker som rapporterat till Factset så kommer intäkterna att ha ökat med 5,5 procent vid årets utgång jämfört med året innan. Deras profetia innefattar en förlust i fjärde kvartalet och 91 Mkr väntas bli kvar i vinst när året tagit slut. Det ger en lövtunn vinstmarginal på 1,8 procent eller 54 öre i vinst per aktie, motsvarande p/e 125 till dagens aktiekurs. Men friserar vi bort engångsposter stiger resultatet till 1,87 kronor per aktie och p/e-talet sjunker till 36.

Under 2016 väntas omsättningsökningen bli modesta 3,3 procent, tror analytikerna. Mer upphetsande är antagandet om att vinstmarginalen kan stiga till 6,4 procent och vinsten bli 1,55 kronor per aktie. Det sänker värderingen till p/e 44 på nästa år. En mindre ansträngd men fortfarande skyhög prislapp. Men så är det inte helt självklart vad bolaget ska jämföras med.

Närmast till hands ligger att jämföra Com Hem med en teleoperatör som Tele2. Tillväxten är ungefär lika beige och den förväntade vinstmarginalen i Com Hem närmar sig i prognosen nivåer vi vant oss vid i Tele2. De båda säljer internettillgång och diverse tilläggstjänster.

En aktie i Tele2 går att köpa för 78 kronor och bolaget väntas tjäna 4,30 kronor per aktie under 2016 enligt Factset. Det värderar Tele2-aktien till p/e 18 på nästa år, vilket är mindre än hälften så dyrt som Com Hem trots något bättre och bevisad lönsamhet.

Anledningen till Com Hems höga prislapp kan inte heller vara den ordinarie utdelningen som väntas bli lägre än 2 procents direktavkastning. Däremot finns ett mandat att återköpa aktier för sammanlagt 1,5 miljarder kronor fram till nästa årsstämma. Under andra kvartalet har aktier till ett värde av 140 Mkr köpts tillbaka och under 10 dagar i juli för ytterligare 50 Mkr.

Räknat på bolagets börsvärde på nära 14 miljarder motsvarar återköpsmandatet en teoretisk direktavkastning på över 10 procent.

Kontentan av återköpen blir också en minskning av bolagets aktiekapital och på så vis ökar lönsamheten per aktie på artificiell väg. Förfarandet hjälper också till att hålla aktiepriset högt då utbudet stadigt minskar. Men det är finansiell ingenjörskonst och bidrar inte till realt ökade värden.

Balansräkningen rymmer ett mindre charmant skuldnetto på närmare 9 miljarder kronor, 3,8 gånger underliggande EBITDA. Inför börsnoteringen hade Com Hem bytt ägare ett antal gånger. SvD har beskrivit bolaget som riskkapitalets mest välkända vandringspokal och när den senaste ägaren i raden var klar med bolaget skulle det skuldsaneras på börsen.

Givet balansräkningen känns återköpsmandatet tvivelaktigt.

Nej, Com Hem är inte en aktie som tilltalar oss. Varken lönsamheten eller den förväntade tillväxten motiverar den höga prislappen. Det finns heller inget innovativt i vad bolaget gör.

Bra bredband det kommer alltid behövas men konceptet Tivo köper vi inte. Apparaten har flera bra funktioner men bygger på ett linjärt tv-tittande som snart har dött ut. I stället verkar det vara bolagets egna aktieköp som håller kursen högt.

Kanske är synen på bolaget en fråga om vilken generation man tillhör men det är förtvivlat svårt att se att konsumtionstrenden talar för Com Hem. Vår rekommendation blir att sälja aktien som vi uppfattar som alldeles för tråkig och dyr.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Sälj - -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -